18. Juna 2019.

HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o saradnji

DSC05712

Na današnjem sastanku delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, potpisan je sporazum o saradnji dvije stranke.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović potpisali su sporazum o saradnji, s ciljem postizanja političke suglasnosti u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno u procesu ustavnih promjena, u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, a koje će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza, navodi se u saopštenju Ureda za informisamnje HDZ-a BiH.

Sporazum se temelji na načelima jednakopravnosti, saradnji i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za BiH u cjelini sa legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata Opštih izbora 2018. godine.

Polazeći od istih programskih opredjeljenja, stranke potpisnice Sporazuma saglasne su, stoji usaopštenju, da će potpuno koordinirano učestvovati u procesu ustavnih promjena, promjena Izbornog zakona, implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, te da će usaglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Takođe, stranke se obavezuju donositi Odluke u zakonodavnoj vlasti u skladu s ovim sporazumom, te ostvarivati zajedničke programske ciljeve.

Na osnovu rezultata Opštih izbora 2018. godine, HDZ BiH i HDZ 1990 obavezale su se se na međusobnu saradnju, a sve u cilju ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka Bosne i Hercegovine, navodi se na kraju saopštenja.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano