19. Jula 2019.

Herceg i Hadžović održali sastanak s direktorima škola i načelnicima opština

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, održali su danas sastanak s direktorima osnovnih i srednjih škola i načelnicima opština u HNK. Na sastanku je razgovarano o stanju u prosvjeti, obnovi školskih objekata, organizacionim šemama i mreži škola, prijemu prosvjetnih radnika na neodređeno i tehnološkom višku, sistematskom pregledu radnika i o različnom gledanju na potpisani kolektivni ugovor sa sindikatom osnovnog obrazovanja.

Predsjednik Herceg i ministar Hadžović upoznali su učesnike sastanka s naporima koje Vlada i Ministarstvo čine na poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa prosvjetnih radnika i uslova rada u školama.

Podsjetili su na činjenicu da se iz budžeta za obrazovanje, kulturu i sport izdvaja više od 85 miliona KM, od čega samo za osnovno obrazovanje – osnovne škole 41.407.930 KM. U obnovu i izgradnju više od 20 školskih objekata i školskih sportskih dvorana uloženo je u tri godine rada ove Vlade preko 10 miliona KM budžetskih, kreditnih i donatorskih sredstava, uprkos tome što su opštine i Grad Mostar vlasnici školskih objekata. Naglasili su i to kako se s tim projektom nastavlja do obnove svih škola u kantonu. Takođe, s ciljem osuvremenjivanja nastavnog procesa, u devet škola realizovn je projekt e-učionica koji će, takođe, biti nastavljen.

Potpisivanjem kolektivnih ugovora koje Vlada u cijelosti poštuje, uz druge beneficije, osigurano je povećanje plata prosvjetnim radnicima kroz sljedeće tri godine za najmanje 15 posto , a plate se, u mandatu ove Vlade, isplaćuju do desetog a ne krajem mjeseca, kako je to ranije bila praksa. Pored činjenice znatno smanjenog broja učenika po školama i odjeljenjima, riješene su organizacione šeme i mreža škola. Takođe se krenulo u rješavanje jednog od najbitnijih pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih radnika, te je u stalni radni odnos primljeno 320 radnika, a na adekvatan način zbrinut je i tzv. tehnološki višak, odnosno više od 200 prosvjetnih radnika nije ostalo bez radnog mjesta, iako ih značajan broj radi bez pune norme.

Suočeni s ozbiljnim finansijskim poteškoćama koje su posljedica naslijeđenog duga na osnovu izvršnih sudskih rješenja, Vlada je, kroz postignute vansudske nagodbe, do sada isplatila oko 15 miliona KM, od čega je polovina sredstava uplaćena na račune prosvjetnih radnika. Isplatom oko 3 miliona KM iz rebalansa budžeta za 2018. godinu za ovu svrhu ispunjen je i zadnji zahtjev sindikata da se isplate sve vansudske nagodbe do 31. 6. 2014. godine.

Predsjednik Herceg i ministar Hadžović podsjetili su i na to kako je Vlada u cijelosti preuzela finansiranje prevoza učenika u osnovnim školama, za što se dodatno godišnje izdvaja oko 3 miliona KM.

„I danas želim jasno kazati kako smo obrazovanje stavili u vrh prioriteta u našem mandatnom periodu, što vide i prosvjetni radnici, direktori, načelnici i roditelji a i naša cjelokupna javnost, te nema niti jednog valjanog razloga za štrajk u osnovnim školama.Vlada na konkretan način, što je javnosti itekako vidljivo, brine o obrazovanju od predškolskoga do univerzitetskog. I dalje smo otvoreni za dijalog, uvjereni u to kako ćemo doći do rješenja na dobrobit, prije svega, učenika, a onda i ostalih učesnika obrazovnog procesa“, rekao je predsjednik Herceg.

Prisutnim su se obratili i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, te brojni direktoriosnovnih i srednjih škola, koji su poduprli dosadašnje Vladine aktivnosti na poboljšanju uslova obrazovanja i materijalnog položaja prosvjetnih radnika.

Budući da su učesnicii sastanka iskazali potrebu da svi radnici u prosvjeti budu sistematski pregledani, predsjednik Herceg i ministar Hadžović izrazili su spremnost da, uz do sada osiguranih 200.000 KM, iznađu dodatna sredstva kako bi pregledom bili obuhvaćeni svi uposlenici.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano