25. Juna 2019.

Herceg: Spremni smo na dogovore sa socijalnim partnerima

Nevenko Herceg 4

Komentarišući štrajk upozorenja, koji su za 3. septembra najavili sindikati srednjih škola na području HNK-a, predsjednik kantonalne vlade Nevenko Herceg kazao je novinarima u Mostaru kako su spremni na dogovore i kompromise sa socijalnim partnerima.

Podsjetio je kako su prije pola godine s predstavnicima sindikata srednjeg obrazovanja potpisali Kolektivni ugovor ida su tada predstavnici sindikata bili zadovoljni.

“Ako ima nekih problema, mi ćemo razgovarati sa sindikatom. Potpisan Kolektivni ugovor nije zatvorena knjiga, a ako i srednje obrazovanje traži povećanje plata o tome ćemo razgovarati. Ne treba praviti problem gdje ga nema”, poručio je Herceg.

Dodao je kako će se o mogućnosti povećanja plata razgovarati ne samo s zaposlenicima srednjih škola, već i sa sindikatom policije i sindikatom zaposlenih u državnoj službi.

Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe u HNK-u najavio je za 3. sepembra dvosatni štrajk upozorenja zbog, kako su ranije naveli, lošeg stanja, minimalnih plata i neisplate pravosnažnih sudskih presuda.

Za 3. sepembar štrajk upozorenja najavili su i predstavnici sindikata srednjeg obrazovanja. Predstavnici tih sindikata u srijedu su na konferenciji za novinare kazali kako ih ne može zadovoljiti ponuda Vlade HNK-a o povećanju plata kroz tri godine s postotcima od 2 do 4 posto.

Takođe, imaju zamjerku na intenzitet isplate sudskih presuda, kao i neriješen status zaposlenika koji rade na određeno vrijeme.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano