18. Oktobra 2018.

Herceg: Vlada HNK-a u 2017. godini postigla zapažene rezultate

Nevenko Herceg 11

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg, u razgovoru za Fenu, pozitivnim je ocijenio rad te vlade u 2017. godini, istakavši kako će u idućoj godini fokus biti na stvaranju još povoljnijih uslova za privrednikei investiranje.

“Vlada je napravila male, ali značajne iskorake, kako u privredi, tako i u zdravstvu, socijalnoj pomoći, obrazovanju, kulturi, sportu…Rezultat je to dobrog, rekao bih, domaćinskog upravljanja kantonalnim finansijama. Ono što mene čini ponosnim svakako je činjenica kako je ova vlada uistinu vlada cijelog kantona, od sjevera do juga i bez izuzetka”, kazao je premijer Herceg.

Dodao je kako uvijek sve može bolje, napomenuvši pri tome kako se moglo i trebalo donijeti “više reformskih zakona i prilagoditi ih našim nastojanjima da idemo u korak s Evropom”.

“Nekima će zvučati neskromno, ali lično cijenim da je Vlada i u ovoj, 2017. godini postigla zapažene rezultate. Iako su ti rezultati i vidljivi i mjerljivi, jasno je kako ima onih koji misle i govore drugačije. Poštujem i držim da je to njihovo pravo, ali u konačnici svoj sud o našem radu daće naši građani”, kazao je Herceg, istakaši kako je dobar početak pola posla, a Vlada je, naglasio je, počela jako dobro.

“Stabilizovali smo budžet, uveli više reda u javne finansije i time stvorili preduslove da, bez nervoze i u propisanim rokovima, usvajamo budžet i ostala bitna finansijska dokumenta u tekućoj za sljedeću godinu”, istaknuo je Herceg.

Prema njegovim riječima, takvim pristupom došli su u dosta “komotnu” situaciju, koja omogućava da redovno, do sredine mjeseca, servisiraju sve budžetske obaveze kako prema budžetskim korisnicima, tako i prema dobavljačima, ali i da se snažnije podupru razvojni projekti podsticajima u privredi, poljoprivredi i turizmu.

“Fiskalnu godinu završavamo u suficitu, odnosno s viškom budžetskih prihoda u odnosu na planirane, što nas ovih dana dovodi u situaciju da tim sredstvima suficita dodatno podupiremo različne razvojne projekte jedinica lokalne samouprave. Dok su naši prethodnici to samo najavljivali, mi smo ove godine konačno donijeli Zakon o zaštiti porodica s djecom i osigurali 5,5 miliona maraka za njegovo provođenje, što je vrlo značajna i prva mjera naše socijalne politike”, kazao je.

Napomenuo je kako se, posredno, porodice s djecom štite i kroz program stipendiranja i sufinansiranja smještaja u studentske domove, za što je Vlada osigurala sredstva za više od 1.500 korisnika toga prava, što je, uz redovmo, sufinansiranje Sveučilišta i Univerziteta, potvrda da su mladi i obrazovanje u vrhu prioriteta ove Vlade.

“Mislimo i o onima koji su završili formalno visokoškolsko obrazovanje, a bez prijeko potrebnog iskustva ne mogu do radnoga mjesta. Stoga smo i ove godine, u saradnji sa Službom za zapošljavanje, za njih 150 osigurali sredstva za obavljanje pripravničkog staža u tijelima kantonalne uprave”, kazao je Herceg, istakavši i rješavanje statusa asistenata u nastavi, ali i učešće Vlade u brojnim projektima osavremenjivanja nastavnog procesa na visokoškolskim ustanovama.

“U osnovnom i srednjem obrazovanju riješili smo višegodišnju agoniju prosvjetnih radnika, koji su ranije bili zaposleni na određeno vrijeme, kao i problem tzv. tehnološkog viška, te usvojili organizacione sheme, a više od 10 miliona maraka izdvojeno je za obnovu školskih objekata”, izjavio je Herceg, napomenuvši kako je Vlada osnažila i dijalog sa socijalnim partnerima, te s jedinicama lokalne samouprave.

Naglasivši kako je Vlada, uistinu Vlada cijelg kantona, podsjetio je kako u svakoj opštini i Gradu Mostaru postoje projekti koji se zajednički implementiraju i gdje se zajednički promišlja za bolje sutra svim građanima. Kao izuzetno uspješan primjer tog dijaloga i saradnje izdvojio je projekte energetske efikasnosti i obnove javnih objekata u svim jedinicama lokalne samouprave.

Govoreći o prioritetima Vlade u idućoj, 2018. godini, premijer Herceg je kazao kako će fokus svakako biti na onome što nije dobro ili dovoljno dobro urađeno, a to je u ovom trenutku reformsko zakonodavstvo, kojim se stvaraju povoljniji uslovi za privrednike i investiranje.

” Realno, ovo što smo do sada uradili ima svoju vrijednost i korisno je za građane. Međutim, bez ulaganja u realni sektor i otvaranja novih radnih mjesta dugoročno nećemo moći naprijed. Nama danas odlaze mladi, obrazovani ljudi u čije su obrazovanje ulagale ne samo njihove porodice, nego i cijela zajednica, a odlaze samo iz jednog razloga – nemogućnosti pronalaska posla.  Kada tomu dodate lošu demografsku situaciju i sve manji broj novorođenih, jasno je kako hitno moramo učiniti sve da zaustavimo odliv tog najvitalnijeg dijela društva. Zato je prioritet svih prioriteta privlačenje investiranja i stvaranje boljih uslova za privredni razvoj i na tome ćemo svakako najviše raditi”, ustvrdio je Herceg.

Svim građanima Hercegovačko-neretvanske županije, premijer Herceg poručio je da vrate vjeru u sebe i svoje mogućnosti i zajedno rade za bolje sutra.

” Okolnosti u kojima jesmo dosta su složene i više nego ikada od svih nas iziskuju poštovanje, razumijevanje i sporazumijevanje. Po prirodi nisam pesimist, upravo suprotno, rođeni sam optimist i vjerujem u naše ljude, koji su i iz puno težih kušnji izlazili kao pobjednici. I to je poruka svim građanima Hercegovačko-neretvanskog kantona – vratimo vjeru u sebe i svoje mogućnosti i zajedno radimo za bolje sutra”, zaključio je premijer, koji je svim građanima, od Konjica do Neuma, zaželio mirnu, sretnu i uspješnu Novu godinu.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano