19. Juna 2019.

Hercegovci bolovanja koristili zbog bolesti, njege i povreda izvan rada

ZZO HNK-a

Radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u prošloj su godini bolovanja najčešće koristili zbog bolesti, njege člana porodice i povreda izvan rada, što je kantonalni Zavod za zdravstveno osiguranje stajalo 1.245.805 maraka.

“Ukupan iznos refundiranih finansijskih sredstava za bolovanja zaprimljena u 2018. godini iznosi 1.245.805 maraka”,rečeno je Feni iz spomenutog zavoda.

Isplaćene naknade odnosile su se na bolest (836.109 KM), bolest i komplikacije u trudnoći i porođaju (249.935 KM), njegu člana porodice (93.240 KM), povrede izvan rada (61.269 KM), pratnju (3.297 KM), te ostalo (1.956 KM).

Kada su u pitanju neopravdana bolovanja, odnosno zloupotrebe, iz Zavoda nisu mogli kazati koliko je bilo zloupotreba korištenja bolovanja, a ta pojava, po njihovom mišljenju, nije zabrinjavajuća.

“Tokom prošle godine ne možemo kazati kako je bilo zloupotreba korištenja bolovanja. U pet domova zdravlja evidentirali smo određena kršenja odredbi Ugovora između Zavoda i domova zdravlja koje su otklonjene i možemo kazati kako ova pojava nije zabrinjavajuća”, istakli su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK-a.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano