23. Aprila 2019.

Hezbollah: Čelnik ISIL-a Baghdadi viđen u sirijskom gradu

GettyImages-451738010.0

Novinska agencija militantne organizacije Hezbollah u petak je saopćila da je čelnik tzv. Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi viđen u sirijskom gradu Albu Kamal tokom operacije oslobađanja tog grada koju su provodili sirijska vojska i njeni saveznici.

U ovom izvještaju, koji je prenijela vojna novinska agencija Hezbollaha, ne navodi se da li je Baghdadi zarobljen u ovom gradu, koji su sirijska vojska i njeni saveznici zauzeli ove sedmice, izvještava Reuters.

Sirijska vojska je u četvrtak proglasila pobjedu nad ISIL-om, kazavši da je zauzimanje posljednjeg grada pod kontrolom ISIL-a u ovoj zemlji označilo pad njihove trogodišnje brutalne vladavine u ovoj regiji.

Zauzimanje Albu Kamala, grada na iračkoj granici i posljednjeg uporišta ISIL-a u Siriji, zapečatio je “pad projekta terorističke organizacije Daesh u ovoj regiji”, navodi se u vojnom saopćenju izdatom u četvrtak.

U septembru je objavljen audio snimak na kojem se navodno čuje Baghdadijev glas.

Baghdadi je 2014. godine u velikoj srednjovjekovnoj džamiji u iračkom gradu Mosulu sebe proglasio kalifom i nasljednikom historijskih čelnika Islama.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano