21. Februara 2019.

Hiljade vjernika na centralnoj manifestaciji "Dana mevluda i zikra" u Blagaju

Na vrelu Bune u Blagaju danas se održava centralna manifestacija ovogodišnjih “Dana mevluda i zikra”, koja je ove, kao i prethodnih godina, okupila više hiljada vjernika iz svih krajeva naše zemlje i svijeta.

Na centralnoj svečanosti, koja je započela učenjem dijelova Kur'ana, u jedinstvenom ambijentu blagajske tekije imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Dovište u Blagaju, po riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, jedno je od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH, već i šire, a njegova viševjekovna tradicija govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u istoriju od dolaska Osmanlija na ove prostore.

“U tradiciji bh. muslimana dovišta su duboko ukorijenjena i utkana u živo biće vjerske i duhovne prakse. Kao takvo, blagajsko dovište se izdvaja i poslije Ajvatovice zauzima primat”, kazao je za Fenu muftija Dedović.

Blagajsko dovište je, kaže muftija, mjesto koje objedinjuje zajednicu vjernika u dobru i osnažuje ‘naš duh da istraje u očuvanju svoga vjerskog, kulturnog, tradicijskog, jezičnog i nacionalnog identiteta na ovom prostoru Hercegovine’.

“Dani mevluda i zikra” glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog, u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, učestvuju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina-ef. Kavazovića, a biće zatvorena 14. maja naučnim skupom „Bošnjaci u Hercegovini kroz istoriju”.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano