18. Januara 2019.

Himne ljepoti

pr marlis petersen

Romantične pjesme Franza Schuberta, Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa imaju veliku šansu da budu novi ukrasi muzičke industrije.

Mnogi savremenici imaju dosta problema da ove, bez ironije, himne ljepoti prirode i ljubavi modernizuju i artifikju sa novim zvukovima. Međutim, da ne mora biti baš tako, sada pokazuje novi album sopranistkinje Marlis Petersen. Uz klavirsku pratnju pijaniste Stephana Matthias Lademanna, ova internacionalno uspješana operska pjevačica predstavila je trilogijski koncept novog albuma. Prvi CD iz serije “Dimenzija” nosi naziv “Svijet”, a zatim slijede “Drugačiji svijet” i “Unutrašnji svijet”, izdati od Sony Music.

Petersen, koja je nedavno na otvaranju koncertne dvorane Elbephilharmonije u Hamburgu izazvala senzaciju, oduševila je, prije svega, sa lijepim, zvučnim sopranom. A uz to, mirnim i toplim glasom pjevala je hitove iz 19. vijeka, Schumanovu “Žudnju” i “Ostani mirna” Richarda Wagnera, što je odmah odagnalo bilo kakvu pomisao na kič. Od ključne važnosti za savršen zvuk njenih snimaka bio je izbor pijaniste, kao i instrumenta: Stephan Matthias Landemann svirao je na klaviru proizvođača klavira Steingraeber iz Bayereutha, jednom klaviru prilično mekog zvuka, koji je svojim zvukom bio vrlo prijatan za pratnju pjesmama, za razliku od uobičajenih, metalno tvrdih Steinway klavira, koji su u međuvremenu, na žalost, postali obavezna oprema koncertnih dvorana širom svijeta.

(izvor:spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano