21. Juna 2019.

HNK: Balić i Zadrić o bolničkom smještaju osuđenih osoba

ide hnk

Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK-a i Marin Zadrić, predsjednik  Opštnskog suda Mostar održali su sastanak o  problematici u vezi s bolničkim smještajem osoba koje, u stanju neuračunljivosti, počine krivično djelo, saopštno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

Istaknuto je kako je prije devet godina  na državnom nivou potpisan Sporazum o smještaju i naknadi troškova za izvršenjem mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u komese izriče mjera psihijatrijskog liječenja, ali se još uvijek u cijelosti ne primjenjuje.

Takođe, ukazano je na činjenicu da se s problemom odgovarajućeg smještaja neuračunljivih osoba odnosno pružanjem medicinske pomoći u sigurnom okruženju susreće pravosuđe u svim kantonima.

Zajednički zaključak je kako se hitno moraju osigurati sredstva za smještaj osuđenih osoba koje su djelo počinile u stanju neuračunljivosti u adekvatne medicinske ustanove, nakon čega će Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave zaključiti ugovor o smještaju tih osoba s JZU Psihijatrijskom bolnicom Sokolac.

Takođe, aktivnosti na stvaranju uslova za siguran bolnički smještaj neuračunljivih osoba u Hercegovačko- neretvanskom kantonu biće intenzivno nastavljen.

A. P.

(Novasloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano