26. Maja 2019.

HNK: Potpisan Kolektivni ugovor osnovnog vaspitanja i obrazovanja

Nakon što je Vlada dala saglasnost na Kolektivni ugovor, dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a, u prisustvu dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNK-a, sa Slavkom Laušem, predsjednikom Sindikata učitelja i Omerom Tipurom, predsjednikom Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja, potpisao je Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnikaiz djelatnosti osnovnog vaspitanja i obrazovanja.

Predsjednik Herceg istakao je kako samo dobra suradnja sa socijalnim partnerima i obostrano razumijevanje dovodi do potpisivanja konkretnih dogovora.

„Visoko na listiprioriteta ove Vlade je ulaganje u obrazovanje. Potpisivanje Kolektivnog ugovora s predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja je pokazatelj da  Vlada, na čijem sam čelu, ima sluha za socijalne partnere i njihove potrebe“, kazao je predsjednik Herceg, dodavši kako se donošenjem Kolektivnog ugovora i rješavanjem pitanja organizacijskih shema omogućava provođenje daljih aktivnosti u vezi s početkom nove školske godine, posebno rješavanje problema oko 200 prosvjetnih radnika, kojima je bilo upitno puno radno angažovanje.

„Dijalog i kompromis na kome smo gradili i gradimo naš odnos sa socijalnim partnerima već je i ranije dao zapažene rezultate. Podsjet ću na to kako je budžetskim korisnicima samo za sudske presude iz radnih odnosa u mandatu ove Vlade isplaćeno deset miliona KM. Riješili smo i pitanje 130 prosvjetnih radnika, koji su godinama radili honorarno, na način da su dobili ugovor za rad na neodređeno vrijeme“, kazao je predsjednik Herceg, ističući kako su plate uvijek na računima prosvjetnih radnikai drugih budžetskih korisnika između 6. i 8. u mjesecu.

„Radimo i na pilot-projektu „e-učionice“, u koji smo krenuli s ciljem poboljšanja i osavremenjivanja nastavnog procesa, a preuzeli smo i obavezu finansiranja prevoza učenika, za što na godišnjem nivou izdvajamo tri miliona KM“, kazao je predsjednik Herceg, dodavši da je Projektom energetske obnove, u što su do sada uložena značajna bužetska, donatorska i povoljna kreditna sredstva, u ovom mandatnom periodu obnovljeno ili izgrađeno više od 20 školskih objekata i školskih sportskih dvorana.

Ministar Hadžović istakao je zadovoljstvo potpisivanjem Kolektivnog ugovora, kojim se prvi put nakon deset godina prosvjetnim radnicima u osnovnim školama omogućava povećanje plate.

„U sljedeće tri godine plata će se povećati ukupno 15%. Vjerujem u to kako naši prosvjetni radnici mogu biti zadovoljni jer se, uz povećanje plate, povećavaju i neka druga prava u sklopu Kolektivnog ugovora“, kazao je ministar Hadžović.

Zahvaljujući socijalnim partnerima na korektnoj saradnji i ostvarenoj visokoj razini razumijevanja, ministar Hadžović podsjetio je kako su pregovori i potpisivanje Kolektivnog ugovora samo dio ukupnih mjera koje se preduzimaju s ciljem poboljšanja stanja u obrazovanju.

„Slijede nam ostale aktivnosti, poput donošenja novih zakona, podzakonskih akata i drugih dokumenata usmjerenih na poboljšanje kvaliteta našega obrazovanja“, kazao je ministar Hadžović, ujedno čestitajući svim učenicima i prosvjetnim djelatnicima početak nove školske godine.

„U ovoj Vladi prvi put smo imali saradnike koji su pokazali puno razumijevanje za posebnosti osnovnog obrazovanja. Mislim da možemo biti ponosni na učinjeno. jer smo nakon deset godina poboljšali materijalni status uposlenika u osnovnom obrazovanju. Nastava u osnovnim školama počinje bez bilo kakvih poteškoća, posebno je to bitno za naše prvaiće i njihove roditelje, jer polazak djeteta u školu je poseban događaj“, kazao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja, dodajući da ga raduje jer „smo Kolektivni ugovor dogovorili i potpisali bez radikalnih sindikalnih aktivnosti, a to je, svakako, velika zasluga predsjednika Hercega, ministra Hadžovića i Vlade HNK-a“.

Ističući zadovoljstvo činom potpisivanja Kolektivnog ugovora, Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja kazao je kako su pregovori vođeni u duhu dijaloga i obostranog razumijevanja.

„Zahvaljujem predsjedniku Hercegu, ministru Hadžoviću i Vladi na razumijevanju koje su pokazali. Tokom pregovora, usaglasili smo naše stavove, što je rezultiralo potpisivanjem Kolektivnog ugovora na zadovoljstvo obe strane. Objedinili smo sva prava i obaveze svih uposlenika u osnovnom obrazovanju “, kazao je gosp. Tipura.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano