16. Jula 2019.

HNK: Povećana izdvajanja za zdravstvenee ustanove

vlada hnk

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na jučerašnjoj sjedniciusvojila je Odluku o mjerilima i odobravanju novčanih sredstava za osiguranje elemenata standarda za investiciono ulaganje i investiciono tekuće održavanje, te informatizovanje zdravstvene djelatnosti bolničkih zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač ili suosnivač Hercegovačko-neretvanski kanton.

Za podršku zdravstvenim ustanovama, sredstva su, s 2 miliona KM koliko je izdvojeno protekle godine, povećana na ukupno 7 miliona KM u ovogodišnjem budžetu. Bolničke ustanove dobile su ukupno 6 miliona KM i to: Sveučilišna klinička bolnica Mostar 3.525.000 KM, Kantonalna bolnica ”Dr. Safet Mujić” Mostar 1.602.000 KM, te Opšta bolnica Konjic 873.000 KM. Takođe, za zdravstvene ustanove kojima Vlada nije osnivač niti suosnivač planirano je milion KM.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne pomoći, Vlada je usvojila Odluku kojom je visina stalne novčane pomoći za jednočlano domaćinstvo sa 100 KM povećana na 130 KM, za što je u ovogodišnjem budžetu osigurano ukupno 800.000 KM.

Nastavljajući aktivnosti na provođenjui Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke 2019. – 2022. usvojen je Program utroška sredstava u iznosu 250.000 KM. Sredstva će, na osnovu potpisanih ugovora, biti transferisana zdravstvenim ustanovama, koje će učestvovati u provođenju Programa.

Vlada je dala saglasnost na Program rada i Finansijski plan za 2019. godinu, te Izvještaj o radu Agencije za privatizaciju HNK-a za 2018. godinu.

Istaknuto je kako se Programom privatizacije za 2019. godinu planiraju aktivnosti vezane za privatizaciju preostalog državnog kapitala i državne imovine na prostoru HNK-a kroz postupak velike i male privatizacije, te nastavak kontrole izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora.

Usvojen je i Plan javnih nabavki i donijeta Odluka o pokretanju postupka javnih nabavki za 2019. godinu.

Takođe, usvojen je i niz drugih odluka, rješenja i izvještaja iz različnih područja djelovanja Vlade.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano