18. Juna 2019.

HNK: Zdravstvu dodatnih 3 miliona KM godišnje

vlada hnk

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, nastavljajući aktivnosti osiguranja dodatnih sredstava zdravstvenim ustanovama, usvojila Prijedlog Izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje za 2018. godinu. Izmjenama i dopunama Finansijskog plana planirani su ukupni prihodi u iznosu od 133.187.000 KM, odnosno 1,74 posto više u odnosu na Finansijski plan za 2018. godinu.

Istaknuto je kako je u postupku pregovora sa sindikatima zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu, Vlada prihvatila preuzimanje dijela obaveza za poboljšanjem njihovog materijalnoga statusa preuzimanjem kredita za bolničke ustanove, koji je do sada bio na teret Zavoda. Odlukom o preuizmanju kredita, Vlada je omogućila Zavodu da dodatnih 3 miliona KM na godišnjem nivou može preusmjeriti zdravstvenim ustanovama.

Takođe, donesena je Odluka o Izmjenama i dopunama Plana i programa Uprave za ceste Ministarstva transporta i saobraćaja za 2018. godinu kojom je omogućeno potpisivanje ugovora za saniranje cesta: Potoci-Rujište, Konjsko-Klanjci-Drežnica, Rujište-raskrsnica za Zijemlje, Konjic-Borci i S.Kula-Milaševica.

Donesene su i odluke potrebne za finansiranje infrastrukturnih projekata u opštini Prozor, odnosno saniranje ceste Prozor-Konjic i priključnih cesta u iznosu od 100.000 KM. Takođe, odobrena su i sredstva za sufinansiranje rekonstruisanja lokalnih cesta za naselja Kute, Here i Šćipe, koja izlaze na regionalnu cestu.

Vlada je usvojila i informacije Ministarstva privrede o realizovanju prometa naftnih derivata i o realizovanju elektroenergetskog bilansa.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano