26. Maja 2019.

Hrvatska dobila dva nova vojna helikoptera Black Hawk

d77b885a7ee0dfe843ff

Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su u petak u 91. vazduhoplovnoj bazi Pleso, a riječ je o letilicama koje Vlada SAD-a donira Hrvatskoj i koji bi u redovnu službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.

Donacija vrijedna 53 miliona dolara uključuje dva helikoptera posljednje generacije, isporuku opreme, te obuku pilota i tehničkog osoblja. Hlikopteri će se koristiti za vojne i civilne svrhe i to je dio procesa prelaska na zapadne tehnologije, naglašeno je na predstavljanju, kome su prisustvovali hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević i američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Ministar Krstičević je, zahvalivši SAD -u na donaciji, podsjetio da je u Zemuniku otvoren centar za obuku pilota helikoptera NATO.

Black Hawk, koga nazivaju i radni konj, jedan je od najboljih helikoptera u svijetu, rekao je. Ovo je investiranje partnera i prijatelja u hrvatsku bezbjednost, naglasio je i istakao strateško partnerstvom s SAD-om.

Napomenuo je da će ti helikopteri postupno zamijeniti postojeće istočne proizvodnje, u skladu s privrednim mogućnostima. Ocijenio je da je HV danas izrasla u moćnu i respektabilnu vojnu silu, prenosi Hina.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano