18. Oktobra 2018.

Hrvatska: Policijska istraga o kukastom krstu još traje

ide

Splitska policija započela je kriminalističko istraživanje, kako bi otkrila ko je prije kvalifikacijone fudbalske utakmice između Hrvatske i Italije na travi poljudskog stadiona napravio znak kukastog krsta.

„Kukasti krst je na jugozapadnom dijelu travnjaka uočen krajem prvog poluvremena kada su ga radnici stadiona pokušali ukloniti, ali bezuspješno. Odmah po završetku utakmice, policija je na mjestu događaja obavila uviđaj koga je nastavila i jutros i koji još traje, a uporedo s tim se provodi i kriminalističko istraživanje“, kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

Policija kaže kako će podnijeti krivičnu prijavu protiv, za sada, nepoznate osobe, a u dogovoru s državnim tužilaštvom će odlučiti o kojoj će prijavi biti riječ. Nisu željeli komentraisati je li tačna informacija koja se sinoć pojavila u medijima da se najvjerovatnije radi o tekućini koja je prethodno u znaku kukastog krsta prolivena po travnjaku, zbog čega je taj dio trave „izgorio“, a može se uočiti tek paljenjem svjetala na stadionu.

Italijanski novinari, koji su na Poljudu pratili utakmicu, u svojim prenosima više su puta rekli kako je na travnjaku stadiona primijećena „svastika“, a o tome su već za vrijeme utakmice opširno počeli izvještavati mediji širom svijeta.

Hrvatski fudbalski savez je po završetku utakmice uputio izvinjenje „gledaocima, gostima iz Italije i igračima obe reprezentacije zbog nacističkog simbola na travi Poljuda“.

HNS je u izvinjenju naveo da je o ovom incidentu odmah obaviještena UEFA-a, te konstatovao da se „radi o očiglednoj sabotaži i kriminalnom djelu“, kojim je osramoćen ne samo hrvatski fudbal, već i država.
(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano