24. Marta 2019.

HT Eronet partner konferencije o implementaciji EU standarda bezbjednosti u finansijskom sektoru

HTEronet partner je dvodnevne 3. međunarodne konferencije „Implementacija EU standarda bezbjednsoti u finansijskom sektoru BiH i regije“, koja se održava u kongresnom centru Circle International u Međugorju.

O različitim temama iz ovogapodručja, raspravljaju i govore stručnjaci iz finansijskog, regulatornog i sigurnosnog sektora u BiH.

Konferenciju je otvorio dr. Milan Radović, predsjednik Udruženja banaka BiH, koji je kazao kako ovaj skup donosi niz značajnih i zanimljivih tema za bankarski sektor, ali i opšte poslovanje, u skladu s reformama i procesima koji čekaju BiH na putu u EU. Stanje na terenu govori kako banke danas najviše ulažu u IT tehnologije, tačnije – ulaganja u bankama u EU izuzetno su porasla upravo u sektoru IT-a.

Budući da je BiH aplicirala za kandidacijski status u EU, nema odustajanja od tog puta, a svi finansijski faktori, moraju se dobro pripremiti za tu tranziciju.

Prema riječima dr. Senada Softića, guvernera Centralne banke BiH, ta ustanova, kao stub finansijskog sustava, biće lider reformi u finansijskom sektoru na putu ka EU. Centralna banka BiH aktivno učestvuje u pripremama, mjerama i aktivnostima koje BiH preduzima kako bi se ispunili svi kriteriji za članstvo u EU, priprema dijelove potrebnih dokumenata, sarađuje s institucijama i tijelima vlasti uključenima u ovaj proces.

Cilj je – priprema zemlje za ispunjavanje ekonomskih kriterija za ulazak u EU, bolja komunikacija i usklađivanje ekonomskih politika i mjera koje treba realizovati tokom ovoga procesa.

Iskustva iz Republike Hrvatske pokazuju kako je upravo Hrvatska narodna banka bila nosilac ili sunosilac pregovaračkih aktivnosti na  području slobode kretanja kapitala, finansijskih usluga…

Inače, u sklopu konferencije raspravljalo se o ulozi monetarne institucije u procesu pristupanja EU, euru kao domaćoj valuti, ulozi akademske zajednice u implementaciji EU standarda bezbjednosti, iskustvima primjene EU standarda u upravljanju rizicima u finansijskoj instituciji…

 

  1. B.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano