26. Maja 2019.

I pored brojnih problema, bh. klizači ostvarili su zavidne rezultate na brojnim međunarodnim nastupima

Skupština2015

Na Skupštini Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, održanoj u Sarajevu, razmatrani su izvještaji za sezonu 2014/2015, kao i planovi za sljedeću sezonu. Zaključeno je da se situacija u bh. sportu nije popravila, te da je podrška i dalje sporadična i nedovoljna. Naglašena je dobra saradnja sa bh. medijima i izražena zahvalnost za ukazanu jednoglasnu podršku.

Analizirane su dosadašnje aktivnosti i uspjesi, te je usvojen plan nastupa naših reprezentativaca za sezonu 2015/2016. Planirano je učešće na vrhunskim takmičenjima, od kojih se izdvajaju Svjetsko i Evropsko prvenstvo u seniorskoj, kao i Svjetsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji u umjetničkom i brzom klizanju, na kojima će nastupiti klizači koji ispune propisane norme Saveza i ISU (Međunarodne klizačke unije).

Situacija u klubovima, koji su bili nosioci razvoja klizačkog sporta, ocijenjena je zabrinjavajućom, a saradnja klubova i federalnog klizačkog saveza nezadovoljavajućom.

Ove godine je održano međunarodno takmičenje Sarajevo Open 2015, čime je nastavljena dugogodišnja tradicija. Uz uobičajene probleme, koji prate sve bh. sportove, Savez se priprema i za održavanje EYOF 2017.

„Uprkos nedaćama, svi planovi su uspješno ispunjeni. Naši klizači su nastupili na brojnim međunarodnim takmičenjima i ostvarili zavidne rezultate. Takođe, nastavljene su aktivnosti na edukaciji kadra u saradnji sa Olimpijskim komitetom i partnerima u inostranstvu. Generalni sekretar Saveza je završio jednogodišnji kurs menadžmenta u sportu“, rekao nam je Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH, poisebno ističući saradnju sa Azerbejdžanom, gdje Edin Branković učestvuje u projektu „Evropske Igre Baku 2015“.

Na sjednici je razmotren i usvojen plan aktivnosti za sljedeću godinu. Akcenat u narednoj sezoni će biti nastavak jačanja stručnog kadra Saveza, naročito kada su u pitanju nove sudije i treneri u umjetničkom i brzom klizanju, kao i kompetiranje tehničke opreme za suđenje po najnovijim pravilima krovne organizacije.

S. Ć.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano