18. Juna 2018.

Ibrahim Kajan: Apel za zaštitu napadnutog direktora Instututa za istraživanje genocida Kanada – brutalne prijetnje životu dr. Emira Ramića

Emir-Ramić

Povodom brutalnih prijetnji upućenih dr. Emiru Ramiću, direktoru Instituta za istraživanje genocida Kanada, apel za zaštitu napadnutog direktoraq danas je uputio prof. dr. Ibrahim Kajan, književnik iz Mostara.

„Obaviješten sam od Upravog odbora Institura za istraživanje genocida – Kanada (Institut For Research of Genocide Canada), o prije nekoliko mjeseci započetim, kontinuiranim verbalnim uznemiravanjima, napadima i šikaniranjima direktora Instita dr. Emira Ramića, profesora na Univerzitetu u Hamiltonu. Brutalne prijetnje fizičkom integritetu i životu dr. Ramića, gotovo svakodnevno dolaze s facebook profila „Srbska garda“, putem maila i telefona.

Institut je pod rukovodstvom dr. Ramića u svom radu polučio značajne rezultate na sabiranju i sistematizaciji podataka o ratnim zločinima i genocidnim zatiranjem bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, posebno u Prijedoru, u komrje rođen i gdje je i sam doživio najveće patnje u vrijeme ratne agresije na BiH. Dr. Ramić je i sam svjedok najvećih ljudskih zvjerstava, koje su provodili ljudi čija je imena zapamtio.

Službeni dopis o tim prijetnjama, intervencijom sarajevskog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, potpisan imenom direktora dr. Rasima Muratovića, upućen je 23. novembra 2015. godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, gospodinu Perici Staniću, koji ga je zaprimio i proslijedio entitetskoj policiji Republike Srpske. Nisu nam poznati nikakvi rezultati istrage u smislu prezentiranog dopisa dr. Muratovića.

Strepeći za život dr. Emira Ramića, upućujem snažan apel za njegovu zaštitu i otklanjanje prijetnji koje se kontinuirano plasiraju, narušavajući mu zdravlje, s očitom najavom eskalacije radikalnijih oblika nasilja prema njegovoj osobi“, stoji u javnom apelu prof. dr. Ibrahima Kajana, književnika iz Mostara.

(Novasloboda.ba).

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano