22. Marta 2019.

Identifikacija nestalih osoba jedan od ključnih koraka za donošenje pravde

Glavni tužilac pri MMKS, Serge Brammertz, posjetio je Tužiteljstvo BiH i sastao se sa v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

Dužnosnici Tužilaštva BiH, informisali su tužioca Brammertza, o ostvarenim rezultatima Tužilaštva BiH, koje je dostiglo brojku od oko 800 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od osnivanja institucije.

Takođe, tužioci i stručno osoblje, tokom 2017. godine, učestvovali su u 115 aktivnosti vezanih za procese ekshumacija i identifikacija nestalih osoba u svim krajevima BiH.

Dužnosnici Tužilaštva BiH, informisali su tužiocaBrammertza o svom učešći u izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kojom se definišu aktivnosti koje trebaju značajno ubrzati procesuiranje predmeta na državnom nivou, entitetskim nivoima i Brčko Distriktu BiH.

Tužilac Brammertz istakao je da je nakon okončanja mandata MKSJ, krajem prošle godine, Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), zajedno sa tužilaštvom pri MMKS, preuzeo sve aktivnosti vezane za preostale procese koji se vode u Haškom sudu, kao i aktivnosti koje se odnose na saradnju sa pravosudnim institucijama u regionu.

Tužilaštva su dogovorila da će Tužiteljstvo pri MMKS nastaviti pružati podršku Tužilaštvu BiH u vidu specijalističkih treninga, kao i ustupanju dokaza u predmetima ratnih zločina.

Tužilac Brammertz podržao je rad Tužilaštvaa BiH u procesuiranju i kažnjavanju počinjenih ratnih zločina, te istakao da je proces traženja i identifikacije nestalih osoba, jedan od ključnih koraka za donošenje pravde porodicamaa nestalih osoba, kao i da je saradnja tužilaštava u regionu, bitan segment u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina koji su počinjeni u BiH.

Tokom posjete, glavni tužilac Serge Brammertz, u pratnji v.d. glavne  tužiteljice Gordane Tadić, obišao je kapacitete novoizgrađene zgrade Tužilaštva BiH.

 M. N.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano