22. Aprila 2019.

Inspekcija: Dječak iz Metkovića umro jer bolest nije na vrijeme prepoznata

hitna_metkovic1-171218-550x382

Zdravstvena inspekcija koja je istraživala okolnosti smrti 9. godišnjeg dječaka iz Metkovića utvrdila je da nije na vrijeme prepoznata bolest, kao niti težina njene kliničke slike, te će slučaj proslijediti na daljnje postupanje Državnom tužilaštvu.

Vezano uz tragičan slučaj preminulog dječaka iz Metkovića, zdravstvena inspekcija je u pratnji stručnjaka izvršila inspekcijski nadzor, čije rezultate je analizirala stručna komisija, koju je imenovala Ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

“Sumirajući sve iskaze zdravstvenih radnika, koji su učestvovali  u medicinskom zbrinjavanju maloljetnog G.B., te analizirajući priloženu medicinsku dokumentaciju i obdukcijski nalaz Komisija zaključuje da kod maloljetnog. G. B. nije na vrijeme prepoznata bolest, kao niti težina njene kliničke slike. Komisija, takođe, zaključuje da su 10.12.2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tokom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split”, stoji u zaključku Stručne komisije donesenog u vezi zbrinjavanja maloljetnog dječaka.

Zaključak Stručne komisije i prikupljenu dokumentaciju Ministarstvo zdravstva će proslijediti na dalje nadležno postupanje Državnom tužilaštvu.

Devetogodišnjak iz Metkovića umro je od sepse 11. decembra u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tokom vikenda, 8. i 9. decembra, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedeljak je poslat pedijatrici i prevezen je u splitski KBC.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano