26. Maja 2019.

Instagram trend: Grudi koje vise

U stvari, radi se o online atkitvnosti žena protiv nerelanih ideala ljepote.

Grudi su oduvijek bile simbol ženske ljepote, plodnosti, seksualnosti, a uz sve to služe za dojenje.

I nisu iste kod svake žene. Zamišljeni ideali ljepote o tvrdim, zategnutim i prirodnim grudima ne odgovaraju stvarnosti.

Britanska feministkinja i blogerka Chidera Egguerue (23) skrenula je pažnju na ovo svojim prilozima na blogu i društvenim mrežama. Ona sebe smatra osnivačem pokreta “saggy boobs”, što u stvari znači da je ona osnivač pokreta grudi koje vise (ili, kod nas, u žargonu, dvije sise koje vise).

Na instagramu je pokrenula hashtag #saggybobsmatter, na kojem je već objavljeno više od 6500 fotografija. Na twitteru je iznešeno mnogo pozitivnih mišljenja o pokretu.

Za Eggerue, koja se javlja na blogu pod imenom „The Slumflower“, širenje hashtaga, i njenih priloga na blogu, predstavljaju borbu protiv nerealnih ideala ljepote.

Ona je u mnogim intervjuima izrazila svoj bijes na temu BH shoppinga, jer samim pogledom na reklame sa modelima za veš, smatra da ona, i velika većina žena sličnih njoj, nisu reprezentovane.

“Shvatila sam da nešto nije u redu, kako svijet vidi i posmatra tijelo žene”, kazala je tom prilikom.

Kada je počela objavljivati svoje fotografije bez grudnjaka, željela je objasniti kako godinama nije bila zadovoljna izgledom svojih grudi, te da je čak ozbiljno razmišljala o smanjenju svojih grudi.

I nije to bilo samo kod Eggerue. Mnoge žene se kroz pogrešne slike ženskih grudi u medijima osjećaju pod pritiskom.

Stoga blogerka već osjeća kritičnu razmjenu mišljenja na temu: “Tijela žena se rastavljaju na sastavne dijelove, kao da egzistiraju samo kako bi zadovoljili”.

“Mlade žene moraju shvatiti kako je svima nama dato samo ograničeno vrijeme na zemlji. To vrijeme moramo posvetiti pronalaženju vlastitog ispunjenja, veličine, zdravlja, ljubavi i radosti u životu. Najvažnija stvar je kako se ljudi vole i računa se samo ono, kako se osjećate u trenucima kada vas niko ne gleda”.

Pretpostavljeni ideali ljepote su zastarjeli zbog nove percepcije koja se godinama sve više širi. Medicinska istraživanja, takođe, pokazuju da nenošenje grudnjaka ima pozitivan efekat na tijelo.

Motivisani i inspirisani hrabrošću Eggerue, sve više i više korisnika instagrama se usuđuju da javno osude pogrešne slike ženskog tijela.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano