21. Februara 2019.

Inzko: Diskriminacija je neprihvatljiva

Inzko V.

Od 2009. godine, svaki 22. decembar je tužan dan za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Tog dana obilježava se još jedna godina u kojoj je značajan dio bh. stanovništva ostao uskraćen za osnovno pravo – pravo da se kandidira na izborima i bude adekvatno zastupljen u Predsjedništvu i Domu naroda BiH. Obilježava se još jedna godišnjica neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH. Još jedna godina takve politike diskriminacije je mrlja na isprepletenom tkanju bosanskohercegovačke tradicije, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ta presuda podsjeća BiH na obavezu da osigura da svaki građanin ima ista prava na učestvovanje u javnom i političkom životu, bez ikakvog oblika diskriminacije. Sve drugo je neprihvatljivo.

“Još jednom, moram podsjetiti vlasti BiH na obavezu da Ustav BiH i izborne odredbe usklade sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima. Ista poruka još jednom je upućena i sa posljednjeg sastanka Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira,” rekao je visoki predstavnik.

Inzko je zaključio da “svi građani imaju pravo na jednak odnos bez obzira na njihovo etničko ili vjersko porijeklo, politička ili druga uvjerenja, pol, seksualnu orijentaciju, starosnu dob ili obrazovanje. Politički lideri tvrde da žele da BiH bude savremeno, inkluzivno i tolerantno društvo. Da bi se to desilo, sve kockice te slagalice treba da dođu na svoje mjesto.”

“Kao članica Vijeća Evrope i zemlja koja je uključena u proces stabilizacije i pridruživanja sa Evropskom unijom, BiH ima obavezu da riješi ovo pitanje. Ono neće nestati. Ali, prije svega, lideri treba da pokažu svim građanima BiH da rade u njihovom najboljem interesu. Biće dovoljno vremena da urade pravu stvar prije Opštih izbora 2018. godine i to treba iskoristiti”, zaključio je visoki predstavnik.

S. R.

(NovaSlobod.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano