26. Maja 2019.

Inzko poziva nadležna sudska tijela da hitno reaguju na gnusnu prijetnju genocidom Rajka Vasića

FNA_82443

Visoki predstavnik je najoštrije osudio posljednje izjave nekoliko javnih ličnosti, koje negiraju genocid u Srebrenici, glorifikuju ratne zločine, te sadrže govor mržnje, pa čak i prijetnje. Genocid počinjen u Srebrenici je činjenica koju su potvrdila dva međunarodna suda. Oni koji pokušavaju zaraditi političke poene glorifikujući ratne zločine i vrijeđajući žrtve i njihove porodice nalaze se izvan civilizacijskih normi.

“Konkretno, izjava koju je dao član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić o genocidu u Srebrenici – na dan ukopa žrtava genocida u Srebrenici i dan sjećanja – ide mnogo dalje od negiranja. Osim što je gnusna i uvredljiva, ona, takođe, prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe, a Krivični zakon FBiH se za takva djela primjenjuje bez obzira gdje su djela počinjena. Visoki predstavnik poziva nadležna sudska tijela na hitnu reakciju”, navodi se u reagovanju.

Visoki predstavnik, takođe, poziva sve javne ličnosti, a posebno izabrane političare, bez obzira na etničku pripadnost, da javno odbace govor mržnje, glorifikaciju ratnih zločina i negiranje genocida. Stranke čiji članovi, koji sjede u glavnom odboru, daju takve izjave rizikuju da i same snose značajnu pravnu odgovornost.

S. M.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano