21. Marta 2019.

Inzko se sastao s francuskim državnim sekretarom za evropske poslove

HR with French State Sec 2806 (Medium)

Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s francuskim državnim sekretarom za evropske poslove, Harlemom Désirom, s kojim je razmijenio mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji i zastoju u procesu reformi u Bosni i Hercegovini,a bilo je riječi i o posljedicama nedavnih poplava, saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik zahvalio je državnom sekretaru Désiru na aktivnom angažmanu Francuske i njenoj kontinuiranoj pomoći BiH.

„Aktivan i ujedinjen angažman EU i šire međunarodne zajednice i dalje je od suštinske važnosti za osiguranje napretka u Bosni i Hercegovini. Zaključci s aprilskog sastanka Vijeća za vanjske poslove bili su važna potvrda te vizije”, rekao je visoki predstavnik.

Govoreći o obilježavanju stogodišnjice izbijanja Prvog svjetskog rata, visoki predstavnik je pohvalio ulogu Francuske u naporima da se osigura, zajedno sa Gradom Sarajevom, da Bosna i Hercegovina danas pošalje važnu poruku mira u svijet.

„Brojni događaji koji se odvijaju u i oko Sarajeva, usredsređeni su na solidarnost, mir, dijalog i kulturnu raznolikost – samo njegovanjem ovih univerzalnih vrijednosti možemo postići trajno pomirenje, posebno među mlađim generacijama”, rekao je Inzko.

R. K.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano