18. Juna 2018.

Iranci danas glasaju na prvim izborima nakon nuklearnog sporazuma

ide

Iranci su počeli glasati u petak na prvim predsjedničkim izborima od postizanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, dok se aktuelni predsjednik Hassan Rouhani suočava s velikim izazovom svojih tvrdolinijaških suparnika zbog njegovog približavanja Zapadu.

Izbori se smatraju referendumom o umjerenoj politici 68. godišnjeg Rouhanija, koja je otvorila put za postizanje nuklearnog sporazuma uprkos protivljenju tvrdolinijaša.

Ekonomska pitanja, takođe, će biti dominantna vodeća tema među 56 miliona ljudi s pravom glasa dok izlaze na više od 63.000 glasačkih mjesta širom zemlje. Prosječni Iranci tek trebaju osjetiti pozitivne posljedice sporazuma, na osnovu koga je Iran limitirao svoj sporni nuklearni program u zamjenu za ukidanje nekih sankcija.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, najuticajnija ličnost u Iranu, simbolično je prvi glasao i pozvao je Irance da se u velikom broju odazovu na glasanje.

“Izbori su bitni a sudbina zemlje je u rukama svih ljudi”, kazao je.

Tradicija je na strani Rouhanija na današnjim izborima. Nijedan aktuelni iranski predsjednik nije izgubio za reizbor od 1981. godine, kada je Khamenei lično postao predsjednik.

To, ipak, ne znači da će oni biti lagani za aktuelnog čelnika, Rouhani se suočava s trojicom izazivača, od kojih je najjači tvrdolinijaški imam Ebrahim Raisi (56).

Raisi, profesor prava koji predvodi uticajnu vjersku humanitarnu fondaciju s velikim poslovnim aktivnostima, smatra se među mnogima blizak Khameniju. Raisi se čak smatra i njegovim eventualnim nasljednikom, iako Khamenei nikome nije pružio javnu podršku.

Mostafa Hashemitaba, proreformski političar koji se ranije takmičio na predsjedničkim izborima u 2001. godini, i Mostafa Mirsalim, bivši ministar kulture, takođe su u izbornoj trci.

Iranski politički sistem kombinuje nadzor konzervativnih imama i državnu kontrolu nad velikim sektorima ekonomije, uz strogo regulisane, ali ipak neizvjesne izbore za ključne položaje u vladi. Svi kandidati za položaj moraju proći kroz proces provjere, koji isključuje svakoga ko poziva na radikalne promjene, skupa s većinom reformista. Nijednoj ženi nije dopušteno da se takmiči za predsjednika države.

Predsjednik Islamske Republike nadzire golemu državnu birokratiju i zadužen je za imenovanje ministara u vladi i drugih zvaničnika na ključne pozicije, a igra i značajnu ulogu u oblikovanju unutrašnje i vanjske politike. On, međutim, ostaje podređen vrhovnom vođi, koga bira vjerska komisija i koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima.

Glasanje će trajati do 18 sati po lokalnom vremenu, iako iranski izborni zvaničnici redovno produže izbore za nekoliko sati. Vlasti tvrde kako vjeruju da će odziv glasača biti iznad 70 posto, prenosi AP.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano