24. Februara 2019.

Istorijsko rukovanje Kima i Trumpa u Singapuru

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump rukovali su se i oprezno nasmiješili kada su se u utorak susreli na istorijskom summitu u Singapuru. Prvi je to susret jednog aktuelnog američkog predsjednika s vođom Sjeverne Koreje.

Uz Kima, na sastanku s američkom delegacijom su i neki od njegovih najbližih suradnika: savjetnik Kim Yong Choi, koji je osobno uručio Kimovo pismo Trumpu u Bijeloj kući početkom juna, kada je izgledalo da je summit propao. U delegaciji je i Ri Yong Ho, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova, kao i Ri Su Yong, podpredsjednik Središnjeg komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje. Na sastanku nije Kimova sestra Kim Yo Jong.

“Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče”, rekao je Kim, široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac.

Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti “sjajan”.

“Doista se izvrsno osjećam”, rekao je Trump. “Ovo će biti sjajan susret i mislim da ćemo postići golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam”.

Na početku sastanka, Kim je kazao kako je jasno da pred njima nije lak put.

“Naravno da postoje izazovi, ali ja sam spreman učiniti ovo”, kazao je Kim Trumpu na početku sastanka. “Mnogi će gledati na ovo kao na neku vrstu fantazije… kao iz filmova naučne fantastike”, dodao je Kim.

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na ostrvu Sentosi u Singapuru.

Ali, uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Trump poveo Kima u biblioteku, gdje su 40.ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja.

Dvojica čelnika su zatim počeli sastanak s delegacijama, a  oko 6 sati po našem vremenu, sjeli na radni ručak.

Nakon ručka. Trump je kratko rekao novinarima: ‘Imali smo fantastičan sastanak, bolji nego što je iko mogao očekivati! Velik napredak – stvarno vrlo pozitivno. Sada idemo potpisati sporazum, kasnije ćete čuti više detalja’.

(Hina)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano