24. Marta 2019.

IZBiH: Sultan Selimov mesdžid u Mostaru vratiti njegovoj namjeni

iz

Okružni odbor Udruženja Ilmije Muftijstva mostarskog na sjednici održanoj danas u Mostaru uputio je punu podršku glavnom imamu Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dini ef. Maksumiću i mostarskim imamima na ustrajnosti očuvanja vakufske imovine.

Sa sjednice kojoj su prisustvovali pored predsjednika i predsjednici Osnovnih odbora Ilmije s prostora Muftiluka mostarskog zatražili su da se ispoštuju odluke nadležnih organa Islamske zajednice u slučaju sultan Selimovog mesdžida.

„Koristimo priliku da izrazimo bezrezervnu podršku Glavnom imamu Medžlisa IZ Mostar, mr. Dini ef. Maksumiću kao i imamima Medžlisa Mostar u njihovoj borbi i hrabrom pozivu povrata vakufske imovine Ustanovi koja o tome brine. U konkretnom slučaju Sultan-Selimovog mesdžida i vakufskog objekta kod Male Tepe. Tražimo da se ispoštuju odluke nadležnih organa Islamske Zajednice koje su donešene po ovom pitanju. Podsjećamo na hadis Allahovog Poslanika a.s. u kojem kaže: „Kada vidite da neko prodaje i kupuje u džamiji (mesdžidu) recite neka ti Allah ne podari uspjeha u tvom trgovanju.” (Tirmizi).

Osuđujemo sve vrste verbalnih napada i pritisaka na imame Medžlisa IZ Mostar na čelu sa Glavnim imamom mr. Dinom ef. Maksumićem, kao i predstavnicima institucija Islamske Zajednice.

Naglašavamo da su imami vijekovima kroz svoju ulogu i misiju radili i uvijek bili uz narod i zajedno rješavali nastale probleme, a i danas rade na polju socijalnog, naučnog, kulturnog uzdizanja našeg naroda i svoje vjere.

Obaveza nam je, a mi je izvršavamo, da se borimo za istinu i pravdu a na kur'ansko-sunnetskoj osnovi i u tom duhu tražimo i apelujemo da muslimani svoje nesporazume rješavaju dogovorom“, stoji u saopštenju za javnost Okružnog odbora Udruženja llmijje Muftijstva mostarskog.

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano