16. Novembra 2018.

Izbori u SAD-u: Demokrati osvojili većinu u Predstavničkom domu Kongresa

1014274009

Nekoliko minuta prije ponoći po istočno-američkom vremenu, zvanično je saopšteno da je Demokratska stranka uspjela, nakon osam godina, osvojiti većinu u Predstavničkom domu Kongresa. Za tu većinu bila su im potrebna 23 nova poslanička mjesta.

Republikanci su, sudeći po do sada poznatim rezultatima, zadržali većinu i kontrolu u Senatu. Birano je, po prvi put ili ponovo, ukupno 35 senatora, javio je Glas Amerike.

Demokrati u većini u Predstavničkom domu je nova realnost sa kojom će se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i Republikanska stranka suočavati od početka januara iduće godine, kada Kongres u novom sazivu počne zasjedati.

Trump je, i sam često ističući da su jučerašnji izbori referendum o njemu kao predsjedniku, i praktično i simbolički najveći gubitnik. Biće mu vrlo teško, ako ne i uzaludno, pokušati ostvariti mnoge od ličnih, a i stranačkih intencija, u druge dvije godine mandata.

Analitičari ukazuju i na mogućnost da Demokrati u Predstavničkom domu pokrenu i neke od istraga o dosadašnjim kontroverzama unutar Trumpove administracije.

Vrlo je vjerovatno da će se dešavati u protekle dvije godine već viđeno – pokušaji opoziva nekih od zakona usvojenih od Trumpovog ulaska u Bijelu kuću. Samo dva primjera, podsjećanja radi.

Predsjednik Trump i Republikanci pokušavali su i tek donekle, djelimično, uspjeli opozvati neke odredbe zakona o većini Amerikanaca pristupačnom zdravstvenom osiguranju, usvojenom na ogromno insistiranje i trud Baracka Obame i njegove administracije.

Demokrati su uveliko nezadovoljni zakonom o poreskim olakšicama, usvojenim republikanskom većinom u oba doma Kongresa. Osnovni razlog njihovog nezadovoljstva je procjena da će sa tim olakšicama bogati biti još bogatiji, a da će se srednjoj klasi i siromašnim dati vrlo malo.

Nije nevažno podsjetiti i da je predsjednik Trump isključio SAD is sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz Pariskog sporazuma o sprečavanju negativnih klimatskih promjena. U pripremu i zaključivanje ta dva sporazuma administracija koju je predvodio Barack Obama uložila je ogroman trud.

Detaljni rezultati juče održanih izbora za novi saziv Kongresa, analize i reakcije uslijediće narednih dana. Za sada je izvjesno da su izbori protekli korektno, uz manje tehničko-tehnološke poteškoće.

Nije se desilo ništa od onoga na što su upozoravali i čega su se pribojavali mnogi stranački i izborni zvaničnici – upada i manipulacija hakera, prije svega ruskih, u izborne sisteme, biračke spiskove, baze podataka…., navodi Glas Amerike.

(Fena)

 

 

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano