16. Juna 2019.

Izetbegović: Sud u Haagu donio političku odluku

uzetbegovic

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je Međunarodni sud pravde u Haagu donio političku odluku, a ne pravnu, jer se u pismu nije pozvao na svoje dokumente.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je danas zahtjev za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije).

Kako je navedeno, Sud je razmotrio mišljenje članova Predsjedništva BiH, koje su iznijeli u pojedinačnim pismima, te zaključio kako odluku o podnošenju zahtjeva nisu donijela nadležna tijela, u ime BiH kao države, u pogledu zahtjeva za reviziju te presude.

Pojasnio je da legitimnost agenta BiH pred ovim sudom Sakiba Softića ne bi bio sporan da se Sud pozvao na svoj Statut i dokumente.

“Učinili smo sve da se istina i pravda zadovolje i u budućnosti će se činiti sve da nepravda ne nadjača”, zaključio je Izetbegović, najavljujući da će se u narednim danima biti odlučeno kako će se dalje postupati u ovom slučaju.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano