23. Maja 2019.

Izložba starih rukopisa i maturantskih radova

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ nastavljena je izložbom starih rukopisa iz biblioteke Karađoz-begove medrese, te maturantskih kaligrafskih, poetskih i likovnih radova, koji je održan u atriju Karađoz-begove medrese, 10. aprila 2018. godine.

Izložbu je otvorenom proglasio profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat Karađoz-begove medrese.

U okviru izložbe predstavljeni su i kaligrafski radovi diplomantice Karađoz-begove medrese Elvedine Cokoja – Hebib, koja  se, kroz svoje kazivanje, osvrnula na medresanske dane i njene početke bavljenja kaligrafijom.

Uz Elvedinu, svoje radove su imali priliku predstaviti publici i maturanti i maturantice Fatima Cikotić, Nizama Lapo, Samir Krilašević, Amin Mavrić, Medina Meša, Izeta Dilaver, Elmedin Dervić i Maida Pobrić.

Predstavljena je i brošura o Karađoz-begovoj medresi, koja nudi presjek svih podataka o najstarijoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi u Hercegovini, od njenog osnivanja 1557. godine do danas.  Brošuru je prisutnima predstavio profesor Meadin Mrndžić, kazavši da će ona u godinama budućim biti veoma važan dokument, koji će svjedočiti o radu Karađoz-begove medrese.

Svečanost je završena predstavljanjem svih svečanih haljina i odijela koje su maturantice i maturanti nosili na svojim svečanim akademijama od 1999. godine do danas. Uz kasidu „Uspomene“, koja je sastavni dio medresanskog života i sjećanja, trenutak predstavljanja haljina i odijela bio je posebno emotivan.

Među izloženim rukopisima našli su se i prevodi Kur'ana nekadašnjih mostarskih muftija, medresanske svjedodžbe, pozivnice, pisma, te fotografije sa svečanih akademija i aktivnosti koje je Karađoz-begove medresa priređivala u svom radu i djelovanju.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano