22. Aprila 2019.

Izvođenjem predstave 'Srebrna krv' obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

13-mostarsko-ljeto-predstava-srebrena-krv

Izvođenjem predstave “Srebrna krv”, Nedima Malkočevića i Samira Karića, sinoć je u Narodnom pozorištu Mostar obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

Po riječima reditelja Nedima Malkočevića, riječ je o predstavi koja govori o dva brata, dva mladića koji su se zatekli u to vrijeme u Srebrenici, a koji su željni boljeg života i svega onog što predstavlja izazove i perspektivu za mladog čovjeka. Međutim, u julu 1995. godine oni bivaju zatočeni od strane sprske vojske, koja se na najmonstruozniji način obračunava sa njima, samo iz razloga onog što jesu. Samim tim, kako kaže Malkočević, sputavaju njihove ambicije i sve ostalo što nosi jedan normalan ljudski život.

Malkočević je kazao da su se dugo razmišljali da li da rade ovu predstavu. Ne zbog tehničkih ili drugih razloga, kako on navodi, već su razmišljali prosto da li će naići na odobravanje ljudi koji su to proživjeli, i to je bio glavi razlog njihovog razmišljanja.

“Zbog velike želje da nešto uradimo i damo neki doprinos svemu tome, odlučili smo se da, ipak, to uradimo. Evo hvala Bogu, već 3-4 godine igramo predstavu širom BiH i izvan nje. Ono što je najvažnije, majke Srebrenice su gledale premijeru, te su nam dale podršku da nastavimo ovo raditi, kao i zeleno svjetlo za namjere o tome šta mi želimo ovom predstavom da kažemo”, istakao je Malkočević.

Dodao je i to, da generalno postoji malo tekstova o Srebrenici, te su smatrali to kao svoju obavezu i način da daju svoj doprinos.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako ova institucija svake godine daje svoj skromni doprinos obilježavanju ovog dana koji, kako on kaže, mora biti centralni događaj u kulturi sjećanja, ne samo Bošnjaka, već i drugih naroda, koji istinski žele mir i koji se žele svrstati u red civilizovanih i prosvijećenih naroda.

Inače, predstava “Srebrna krv”, u produkciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla, odigrana je u okviru kulturno-turističke manifestacije “Mostarsko ljeto 2018”, saopšteno je sa spomenute manifestacije.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano