16. Januara 2019.

Janković i Erjavec pozvali na formiranje lijevog predizbornog bloka

07f7efe8e34a647c46da

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i predsjednik Slovenske stranke penzionera (DESUS) Karl Erjavec pozvali su na stvaranje predizbornog bloka lijevih snaga, kako bi se spriječila pobjeda desnice na parlamentarnim izborima 3. juna.

Janković i Erjavec su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ljubljani kazali da im je cilj spriječiti da na izborima relativnu većinu u parlamentu dobije Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koja je, prema nekim predizbornim anketama u vodstvu, te da Janša treći put postane premijer.

Sporazum o lijevom bloku, koji su potpisali Janković i Erjavec, ministar vanjskih poslova u tehničkoj vladi premijera Mire Cerara ima, po njihovim riječima samo dva člana. Prvim su se supotpisnice obavezale da neće ići u koaliciju s Janšinom strankom, a drugim da će na prvo mjesto u svome radu staviti “čovjeka i zaštitu prirode”, rekli su Erjavec i Janković na konferenciji nakon obilježavanja Dana oslobođenja Ljubljane u gradskoj skupštini, prenosi Hina.

Janković je bio dugogodišnji direktor Mercatora i tri puta je bio gradonačelnik slovenske prijestolnice.

Desnici u Sloveniji Janković i Erjavec pripisuju socijalnu neosjetljivost i želju da “revidira” poglede na prošlost. Pozvali su i druge stranke lijeve orijentacije da im se pridruže u njihovim nastojanjima i potpišu sporazum o lijevom bloku. Računaju u prvom redu na Stranku modernog centra (SMC) Mire Cerara, sadašnjeg premijera, te Socijalne demokrate (SD) Dejana Židana, koje, za sada, ostaju pri odluci da će na izborima nastupiti samostalno, ali ne isključuju mogućnost kasnijeg povezivanja u vladajuću koaliciju ako bi takav smjer zahtijevali izborni rezultati.

(Fena)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano