17. Juna 2019.

Javna prezentacija projekta Vjetroelektrane Podveležje

Vjetropark Podveležje

Preduzeće JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo gradi Vjetroelektranu Podveležje  kapaciteta do 48 MW. Projekat se nalazi blizu Grada Mostara i finansira ga Njemačka razvoja banka KfW i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo u omjeru približno 80:20 posto, saopšteno je iz JP EP BiH.

JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo biće operator  elektrane. Izvođač građevinskih radova na izgradnji i rekonstrukciji lokalnih saobraćajnica vjetroelektrane (Lot 3) je Konzorcij koji se sastoji od HP Investing d.o.o. Mostar, Amitea d.o.o. Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar. Ugovor za instaliranje 110/30 kV trafostanice i 30 kV sistema kabliranja (Lot 2) dodijeljen je društvu ABB d.o.o. Zagreb. Izvođač radova za instaliranje vjetroturbina (Lot 1) nije poznat  u ovom trenutku, budući da je postupak nabavke trenutno u toku

Projekat izgradnje Vjetroelektrane Podveležje predstavlja razvojnu priliku i ukupnu šansu ne samo da se poveća proizvodnja električne energije, već i da služi kao pokretačka snaga ekonomskog razvoja u ovoj regiji.  Projekat Vjetroelektrane Podveležje predstavlja značajnu stratešku korist ovoj regiji, a cilj je osigurati za nacionalnu mrežu do 48 MW pouzdane i „čiste“ električne energije.

Prethodna procjena uticaja na okolinuza Projekat izrađena je 2008. godine, i tada je prvi put izdata okolinska dozvola, a 2013.godine je izdata obnovljena okolinska dozvola.

JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo želi obavještava sve zainteresovane građane o statusu Projekta Vjetroelektrane Podveležje. Javna prezentacija održaće se u centru za kulturu Mostar 13. marta u 16 sati.

U kratkoj prezentaciji biće predstavljen rojekat, a razgovaraće se o mogućim uticajima na okolinu i društvo i mjerama ublažavanja.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano