17. Juna 2019.

Jelovnik – menu za vrijeme posjete cara Mostaru

15 Jelovnik za vrijeme posjete cara Mostaru

Do sad smo mnogo podataka objavili o gradnji i uopšte o hotel Neretvi. Ovdje donosimo detalje o gastronomskim užicima, koji su se mogli naći na jelovnicima ovoga hotela.

Na samom početku poslovanja, na jelovniku se počinju pojavljivati, uz brojne specijalitete evropske kuhinje, nezaobilazna Sacher torta i Wiener šnicla, a sve je to pripravljano od strane kuhara dovedenih specijalno iz Praga. I tada je pojam gastronomije bila Francuska, pa su i jelovnici bili štampani obavezno na francuskom jeziku.

Vrhunac kulinarskog umijeća, ovaj hotel je doživio u vrijeme posjete cara Franje Josipa I. 3. juna 1910. godine, kada je poseban carski tim kuhara, uz pomoć kuhara hotela, priredio svečani ručak caru i brojnim uzvanicima.

Na stolovima je tada ponuđen sljedeći menu:

– Potage Comtese, (juha comtese – grofica)

– Tartelettes Perigord, (pogačice Perigold)

– Filets de turbot a la venetiene, (fileti iverka po venecijanski)

– Piéce de boeuf et boeuf á la mode, (goveđi odrezak i govedina po želji)

– Chaud-froid de coq des bois, (hladetina od divljeg pijetla)

– Champagne cup, (kup od pjenušca)

– Poulardes de Styrie, (štajerska kokoš)

– Salade, compote, (salata, kompot)

– Aspergés en branches, (šparoge)

– Riz a l’ Imperatrice, (riža na caričin način)

– Fromage, (sir)

– Glaces aux oranges et an cafe, dessert. (sladoled od naranče i kava, desert)

Izvor: Bosnische Post, br. 125., Sarajevo, 4. Juni 1910.

Napominjemo da je menu svakodnevno bio različit, a ovdje donosimo jedan koji je bio posluživan na dan 18.avgusta 1913. godine

Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano