22. Marta 2019.

Jusko: BiH nedostaje 6.000 IT inžinjera

Na inicijativu ministra saobraćaja i veza BiH Ismira Juska, a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH Bit Alijansom, pokrenut je pilot-projekat u srednjim školama Kantona Sarajevo s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u IKT-u i softverskoj industriji u cjelini.

U početnoj fazi pilot-projekta, predstavnici Ministarstva i pojedinih članica Bit Alijanse su obišli četiri srednje škole KS, i to: Prvu, Drugu, Treću i Četvrtu gimnaziju.

Ministar Jusko je u svom obraćanju učenicima Druge gimnazije istakao da je potreba za IT kadrom velika, te da se u ovom momentu procjenjuje kako nedostaje 6.000 IT inžinjera za potrebe naših firmi. Takođe, naglasio je da se, prema evidencijama službi za zapošljavanje, na birou za zapošljavanje ne nalazi niti jedan IT inžinjer.

„Danas, kada je više nego teško doći do posla, imajte na umu da upravo IT stručnjaci nalaze posao. IT sektor je najperspektivnija industrijska grana koja ima brz i jak razvoj na tržištu“, pojašnjava ministar Jusko.

Učenicima ovih škola su se obratili stručnjaci iz IKT oblasti i prenijeli im dio svog znanja i iskustva u radu. Jedna od njih je i Dalila Zeljković iz kompanije Symphony, koja je izrazila svoje oduševljenje učenicima i dodala da se nada da će kroz koju godinu neki od njih postati članovi Symphony tima, jer imaju veliki potencijal i predstavljaju budućnost ove struke u našoj državi.

Haris Palalija, saradnik iz Bit Alijanse, smatra da je veoma važno predstaviti mladima prilike koje nudi softverska industrija, te se nada da će ovaj pilot-projekat biti proveden širom BiH u narednom periodu.

„Za izbor karijere važni su volja i ljubav prema tome što radite, ali svakako treba obratiti pažnju i na to koliko je zanimanje perspektivno u zemlji u kojoj živite. U našoj zemlji su trenutno najperspektivniji poslovi u IT sektoru i vrlo je važno da mladi ljudi budu upoznati sa tim“, rekla je Edina Hajrić, softver inžinjerka u kompaniji Misija:Web tokom svoje prezentacije.

Bit Alijansa trenutno broji 42 kompanije-članice, a u ovom pilot-projektu učestvovale su: QSS, Klika, Symphony, Ministry of Programming i Misija:Web.

Sa početkom naredne školske godine, Ministarstvo saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine i Bit Alijansa će ponuditi svim zainteresovanim srednjim školama u BiH učešće u ovom pilot-projektu.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano