24. Aprila 2018.

Jusko i Butković potpisali zajedničku inicijativu za obnovu i stavljanje u promet Unske pruge

SONY DSC

Na inicijativu Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine, u Zagrebu je juče održan sastanak delegacija Ministarstva komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine i Ministarstva mora, saobraćajai infrastrukture Republike Hrvatske, predvođenih ministrima Ismirom Juskom i Olegom Butkovićem.

Tema sastanka bila je obnova, modernizacija i stavljanje u promet Unske pruge, a nakon detaljne analize ministri su potpisali zajedničku inicijativu za osnivanje zajedničkog operativnog tijela, koje će pripremiti analizu trenutnog stanja, te izraditi detaljan elaborat i dostaviti ga Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Uzimajući u obzir značaj Unske pruge za sjeverozapadni region Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Unsko-sanski kanton, te region Šibensko-kninske županije u Republici Hrvatskoj, zaključeno je da će dvije države ovim projektom zajednički nastupati prema fondovima EU.

Pod Unskom prugom podrazumijeva se dionica Novi Grad – Knin, ukupne dužine 177,9 km, od čega kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi 119,44 km, kroz Republiku Hrvatsku 58,46 km, a pruga na sedam mjesta prelazi granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Željezničkom infrastrukturom upravljaju tri željezničke uprave: Željeznice Republike Srpske, Željeznice Federacije BiH i HŽ infrastruktura, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

V. B.

(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano