26. Maja 2019.

Jusko potpisao Sporazum između VM BiH i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom saobraćaju

Ministar saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i direktor Generalne uprave za civilnu avijaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Mohammed Al Suwaidi potpisali su u Dubaiju Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom između i izvan njihovih teritorija, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Bih.

Ovim Sporazumom uređuju se prava koja Ugovorne strane daju jedna drugoj, u svrhu omogućavanja svojim avioprevoznicima da uspostave i obavljaju vazdušni saobraćaj.

Avioprevoznici u vazdušnomsaobraćaju koje je odredila svaka ugovorna strana ovog Sporazuma uživaće slijedeća prava: da lete iznad teritorije druge ugovorne strane, bez slijetanja; da se zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u nekomercijalne svrhe; da se, dok obavljaju dogovoreni vazdušni saobraćaj, zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u svrhu ukrcavanja ili iskrcavanja putnika međunarodnog vazdušnog, prtljaga ili tereta, odvojeno ili u kombinaciji.

Pored ostalog, Sporazumom je uređeno izdavanje, opoziv i ograničenje dozvola za rad avioprevoznicima, carinske i druge korisničke obaveze, recipročno priznavanje certifikata i druge dokumentacije izdate od nacionalnih organa vazdušnog saobraćaja obiju zemalja i dr.

Potpisani Sporazum predstavlja još jednu u nizu aktivnosti Ministarstva saobraćaja i veza  Bosne i Hercegovine na daljem unaprjeđenju vazdušnog saobraćaja Bosne i Hercegovine.

Prilikom ove službene posjete ministar Jusko je, kao šef delegacije Bosne i Hercegovine, učestvovao na Konferenciji opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), krovne međunarodne organizacije u području informacionih i komunikacionih tehnologija i usluga, a ujedno i najstarije specijalizovane agencije u okviru Ujedinjenih nacija. Na Konferenciji je učestvovalo 178 zemalja država članica ITU-a iz cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina je članica ove unije od 1992. godine.

Konferencija opunomoćenika, koja se održava svake četiri godine, mjesto je na kome države članice ITU-a donose ključne odluke od važnosti za budućnost ITU-a, njegov rad i organizaciju, te utvrđuju planove kojima će usmjeriti razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija i usluga na svjetskom nivou u sljedećem periodu.

Jedna od najvažnijih tačaka na Konferenciji bio je izbor čelnih osoba i glavnih tijela ITU-a na mandatni period od četiri godine, i to generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara ITU-a, direktora Radio-komunikacionog biroa, Biroa za telekomunikacionu standardizaciju i Biroa za telekomunikacioni razvoj ITU-a. Takođe je izabrano i 12 članova Odbora za radijske propise i nove države članice Vijeća ITU-a, tijela koje upravlja međunarodnom organizacijom u periodu između dviju konferencija opunomoćenika, ukupno njih 48 iz pet svjetskih regija.

V. B.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano