16. Juna 2019.

Katolici danas obilježavaju praznik Svih svetih

127580_foto_mostar_molitvom_i_paljenjem_svijeca_katolici_obiljezili_blagdan_svi_sveti_5_1024_683_85_storagepogledwatemarkwtmrk.png_800_0_100_r_b_0_0_c1

Praznik Svih svetih je dan kojim Katolička crkva slavi sve svece, kako one koji su već kanonizirani, tako i one koji to još nisu.

Svetkovina Svih svetih je dan kojim Crkva daje spomen svim onim ljudima koji su za života nastojali živjeti ideal koji nam je ostavio Isus Hrist i koji su na taj način stekli Kraljevstvo Božje. Ovdje se posebno spominju svi onih anonimnih sveci, čije su zasluge ostale skrivene očima drugih ljudi, ali su velike pred Bogom.

Prvi tragovi opšteg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji, i to upravo u nedelju nakon Duhova. Ovaj običaj naveden je i u 74. homiliji svetog Ivana Zlatoustog (407.), te se do danas zadržao u istočnim pravoslavnim crkvama.

Papa Grgur III. (731. – 741.) premjestio je ovaj praznik na 1. novembar, kako bi se poklopio s drevnim keltskim praznikom “Samhain”, koji je označavao Novu godinu. Na taj je način odgovorio na zahtjeve irskih monaha.

Papa je stoga izabrao 1. novembar kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavom svijetu. U vrijeme Karla Velikog, praznik je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. godine zapovjedanim praznikom. Proglas o tome izdat je na zahtjev pape Grgura IV. uz pristajanje svih biskupa.

Katolici, nakon praznika Svih svetih, obilježavaju i Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, koji se slavi svake godine 2. novembra, kada se sjećaju svih svojih pokojnika.

Uz ovaj praznik, kao i za praznik Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

Tog dana, katolici se mole za duše svojih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i prisustvuju svetoj misi.

Iako praznike Svih svetih i Dušni dan povezuju molitva, paljenje svijeća i polaganje cvijeća, Dušni dan je posvećen sjećanju isključivo na nama bliske preminule, dok je praznik Svih svetih dan, u kome se sjećamo i molimo za sve svete i blažene.

(Fena)

 

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano