19. Juna 2019.

Kemoterapija je uspješnija kad se prilagodi biološkom satu

cancer

Naučnici iz Sancar laboratorija na univerzitetu North Carolina (SAD)  saznali su da neki lijekovi djeluju bolje u različito doba dana. Proučavali su kako cirkadijalni ritam (unutrašnji biološki sat) utiče na obnavljanje stanične DNA, proces u kome enzimi putuju kroz DNA popravljajući oštećenja koje naprave ultraljubičasto zračenje i kemijske materije koje mijenjaju DNA.

Razumijevanje povezanosti tjelesnog ritma i oporavka DNA je bitno, jer postoje dokazi koji ukazuju da je loše funkcionirajući cirkadijalni ritam povezan s pretilošću, nesanicom, epilepsijom i sezonskim afektivnim poremećajima, prenose mediji.

Sancar Lab je tako istraživao kako cirkadijalni ritam utiče na obnovu DNA tokom davanja lijeka protiv karcinoma, cisplatina. Njime se liječi puno karcinoma čvrstog tkiva, poput karcinoma testisa, pluća, jajnika i dojke. Lijek ubija karcinom, oštećujući DNA kancerogenih stanica. Usput oštećuje i DNA zdravih stanica, uzrokujući nuspojave koje ljekare često tjeraju na promjenu načina liječenja.

Oštećenja DNA uzrokovana lijekom se obnavljaju. Uspješno liječenje traži ciljanje kancerogenih stanica da im se ošteti DNA tada kada su bolesne stanice najmanje sposobne za reparaciju. Stoga posljednjih decenija naučnici nastoje iskoristiti cirkadijalni ritam u određivanju vremena uzimanja cisplatina.

Strategija je davanje lijeka u određeno vrijeme i posmatranje što se zbiva, kako bi se ustanovilo u koje vrijeme pacijent ima najviše dobrobiti od lijeka uz najmanje nuspojava. Takvi eksperimenti nisu bili naročito uspješni, jer izbor vremena nije bio zasnovan na onom što se odvija unutar stanice.

Tim iz Sancar Laba proučavao je štq se događa u bubrezima i jetri miševa kad su primili cisplatin tokom 24 sata. Otkrili su koji gen, uzročnik karcinoma tj. gen za prevenciju karcinoma, se obnavlja u koje doba dana. Ustanovili su tačno kada je najbolje vrijeme za davanje kemoterapije – onda kada zdrave stanice efikasno obnove DNA, a kada se tumorske stanice slabije oporavljaju.

Naučnici vjeruju kako će ovo otkriće poslužiti i za ljude kako bi se utvrdilo optimalno vrijeme davanja kemoterapije u svrhu što veće stope preživljavanja od karcinoma.

Postupak sinkronizovanja davanje lijeka s cirkadijalnim ritmom kancerogenih stanica zove se – kronokemoterapija.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano