19. Juna 2019.

Khamenei upozorio iransku vladu da ne bude "prevarena" evropskim obećanjima

f4b892f256cd4452a39157c24b244672_18

Iranski vrhovni vođa, ajtollah Ali Khamenei, u ponedeljak je upozorio vladu svoje zemlje da ne bude “prevarena” od evropskih potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma s velikim silama.

Evropski saveznici Washingtona usprotivili su se odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da napusti sporazum, i od tada pokušavaju spasiti dogovor Teherana sa svjetskim silama.

“Američko neprijateljstvo prema Iranu je očigledno. Srce naših neprijatelja puno je mržnje prema Islamskoj Republici. Evropljani su prevarili naše zvaničnike, ne dopustite da vas nasamare Evropljani”, izjavio je Khamenei, prenosi državna TV.

Iran poziva EU da učini više kako bi pokazala predanost nuklearnom sporazumu, uprkos novom evropskom mehanizmu nedolarske trgovine s Teheranom, kako bi se izbjegle američke  sankcije.

Na osnovu sporazuma, sve međunarodne sankcije Iranu ukinute su u 2016. godine u zamjenu za ograničenja nekih aspekata njegovog nuklearnog programa.

Washington je ponovo uveo sankcije u prošloj godini, koje imaju za cilj iranski bankovni i naftni sektor, prenosi Reuters.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano