26. Maja 2019.

Klub poslanika SDA u Skupštini HNK-a: Iza brutalnih izjava Dušana Gole stoji politika Dodikovog režima

Picture 001

Nakon višegodišnje pravne i političke borbe, koja je pokrenula i vodila SDA na svim nivoima u FBiH, počevši od podpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK-a, Ustavni sud je donio presudu, po kojoj Srbi u HNK, ZHK i Posavskom kantonu trebaju konačno postati konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom, stoji u dnašnjem saopštenju Kluba poslanika SDA u Skupštini HNK-a.

„I pored kontinuiranih opstrukcija i odbijanja koje su tokom cijelog procesa dolazile iz HDZ BiH, predstavnici SDA su ustrajavali u namjeri da Srbi dobiju Ustavom zagarantovana prava u navedenim kantonima. Frapantna je činjenica da je nakon tako iskazane najbolje namjere za popravljanje statusa jednog naroda u određenom dijelu Federacije, pokrenute isključivom inicijativom Bošnjaka iz SDA, došlo brutalno obraćanje i izjave dijela predstavnika Srba u Mostaru.

Naime, izjava predsjednika Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušana Gole, koji, nakon jučerašnje presude, navodi kako podnesene apelacije nisu urađene zbog Srba i njihove konstitutivnosti, već zbog bosanskog jezika, jer, kako tvrdi Golo, ‘preko Srba, srpskog jezika i ćirilice žele na mala vrata uvući bosanski jezik’.

Ovakav istup samo je evidentan pokazatelj kako iza izjava Gole stoji politika režima Milorada Dodika, koji na ovakav način pokušava cijeli postupak koji je neminovan, a to je odluka Ustavnog suda kojom je naloženo skupštinama kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave kantona, u skladu sa Ustavom FBiH, zaustave i učine ga političkim mrtvim. Uprkos instrukcijama Dodikovog režima, koje Golo provodi u Hercegovini, SDA će nastaviti podržavati proces koji će Srbe u tri ova tri kantona dovesti u poziciju ravnopravnosti.

Potpuno je jasno zašto ovakva odluka Ustavnog suda ne odgovara ‘koalicionim partnerima’ Dodiku i Čoviću. Provođenjem ove odluke, ta ‘bezuslovna’ ljubav i povjerenje bi mogli biti poremećeni, ali i narušena teza kako je život Srba prvenstveno u dolini Neretve nemoguć zbog ugroženosti. Zbog takvih retrogradnih ideja, koji u osnovu imaju za cilj pokušaj razgradnje BiH, najjednostavnije je osuditi SDA i uzgred pokušati degradirati jezik naroda koji ima istorijski kontinuitet i tradiciju. O ljudskim pravima Bošnjaka, Hrvata i ostalih u RS-u, te pomoći Srba u tom dijelu BiH da se stvari isprave, nećemo ovoga puta, bilo bi degutantno”, ističe se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano