21. Marta 2019.

KO SDA o presudi u slučaju „Vranica“: Pravdanje zločina vodi veličanju fašizma

Slučaj Vranica

Jučerašnja presuda Kantonalnog suda u Mostaru prema kojoj se tri pripadnika HVO-a oslobađaju optužbi za mučenje i ubistva trinaest pripadnika Armije RBiH u zgradi „Vranice“, četvrta je u nizu sramnih i profesionalno degradirajućih odluka koje je donio ovaj sud. Činjenica da je do sada Kantonalni sud u Mostaru u ovom predmetu tri puta donosio oslobađajuće presude, a Vrhovni sud ih poništavao, dovoljno govore o standardima i primjeni zakona, stoji u saooštenju KO SDA HNK-a.

„Kantonalni odbor SDA HNK s ogorčenjem osuđuje ovakvu presudu, koja je kao i prethodne, pravno neodrživa. Tražimo da nadležni organi ne dozvole da se ovakvim presudama prikrivaju, izjednačavaju i relativiziraju zločini, koji su počinjeni u Mostaru i cijelom HNK. Zarobljavanje 13 pripadnika Armije BiH, koje se desilo pred kamerama Hrvatske televizije, i njihova kasnije zvjerska likvidacija na Mašinskom fakultetu je ratni zločin bez presedana.

Sudski proces, u javnosti poznat kao „Vranica“, koji traje sramnih 18 godina, ukazuje na ozbiljne anomalije pravosudno-policijskog sistema, koji će morati doživjeti temeljnu rekonstrukciju, iz zavisnog u nezavisni-profesionalni aparat, koji će pružati garanciju svim građanima u dosljednu primjenu zakona. Bez obzira, prema kome se trebao primijeniti.

Teška profesionalna mrlja zahvatila je rad pravosudno-policijske strukture u HNK. U prilog ovakvim tvrdnjama, govore surovi i mračni podaci nerasvijetljenih ubistava posljednjih 20 godina na ovom području. Naime, od 1992.godine, nema potrebne istrage i procesuiranja masovne egzekucije 114 osoba, koji se desio na Uborku i Sutini. Od potpisivanja Washingtonskog sporazuma ,u Mostaru je počinjeno i nerasvijetljeno 30 ubistava. Prema podacima Instituta za nestale BiH, na području Mostara 280 osoba se vode kao nestale, dok je taj broj na nivou kantona čak 646 nestalih.

Predmeti ratnih zločina, ubistava i silovanja u Mostaru i Hercegovini za koje ovdašnji sudovi donose oslobađajuće presude, pred međunarodnim sudovima su kvalifikovani kao Udruženi zločinački poduhvat  i kao takvi pravosnažno presuđeni.

I dalje ćemo insistirati da se duboko ukorijenjeni, zavisni i neprofesionalni standardi u radu tužilaštva, sudstva i policije izmijene. Istrajavaćemo na tome, jer ne možemo i ne smijemo dozvoliti da djeca ubijenih, njihove porodice, ali svi budući naraštaji žive sa teretom nepravde i  diskriminacije, kao i užasima koje stvara pravdanje zločina, što posljedično vodi veličanju fašizma.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano