18. Septembra 2018.

KO SDP-a HNK-a: Dnevni red sjednice Skupštine HNK-a bez ustavnih amandmana o konstitutivnosti srpskog naroda u kantonu

sdp

Ovim putem želimo skrenuti pažnju javnosti na predstojeću sjednicu Skupštine HNK, zakazanu za srijedu, 27. septembra, a na kojoj se ponovo na dnevnom redu nisu našli ustavni amandmani  o konstitutivnosti srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Klub poslanika SDP BIH će na sjednici predložiti izmjene dnevnog reda i tražiti neodložno uvrštavanje ove tačke, za koju smatramo da je već odavno trebala biti razmatrana, a amandmani usvojeni, saopšteno je danas iz KO SDP-a HNK.a

„Očekujemo od svih političkih subjekata koji participiraju u radu Skupštine HNK-a da podrže usvajanje ovih amandmana i na taj način sugrađanima srpske nacionalnosti omoguće ustavom i formalno-pravnu ravnopravnost. Na taj način bi se poslala i poruka suživota i tolerancije, a takve poruke su prijeko potrebne u vremenu stalnih političkih napetosti i svjesnog podizanja nacionalnih tenzija.

Želimo upoznati javnost da je i Visoki predstavnik Valentin Inzko, takođe, svojim pismom poslanicima u Skupštini HNK-a, zatražio neodložno usvajanje ovih amandmana”, stoji u saopštenju KO SDP-a HNK-a.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano