26. Maja 2019.

KO SDP HNK-a: Bezbjedonosna situacija u kantonu je na granici vanrednog stanja

hnk

Klub poslanika SDP u Skupštini HNK-a je, u skladu sa poslovnikom, prije 15 dana dostavio zahtjev za održavanje vanredne sjednice na temu bezbjednosti u kantonu. Uzimajući u obzir da je u međuvremenu bio veliki broj bezbjedonosnih incidenata do pokušaja pljačke banke u centru grada, postavlja se pitanje šta još treba da se desi pa da se Skupština sastane vezanu za ovu problematiku, sroji u saopštenju Kluba poslanika SDP-a u Skupštini HNK-a.

„Stanje u bezbjedonosnom  sistemu je godinama devastirano kako kadrovski tako i organizacijski zbog stalne političke borbe SDA i HDZ  ko će imati veći uticaj tamo gdje politici nikad nije bilo mjesto. Ostali smo po sili zakona i bez  komesara, bez Nezavisnog odbora, Javno žalbenog biroa, što ukazuje da u sistemu koji treba da štiti pravni sistem vlada potpuna anarhija. Časni policajci koji su na raspolaganju sve teže ispunjavaju zakonom predviđene obaveze, te trpe posljedice za koje su najmanje krivi.

Posljednje  najave ministra bezbjednosti Bih kako se u narednim mjesecima očekuje priliv većeg broja migranata na našem području, predstavlja dodatni argument u prilog vanrednoj sjednici na ovu temu. Bojimo se da iskustva koja imamo u prethodnom periodu ukazuju da sve teže sistemski odgovaramo na bezbjedonosne izazove i da nećemo biti u stanju kao društvo odgovoriti zadovoljavajuće niti u humanitarnom niti u bezbjedonosnom aspektu na migrantski priliv koji nam se najavljuje.

Stoga pozivamo pobjednike izbora i njihove potpredsjednike u Skupštini da, umjesto što peti mjesec razmjenjuju programe i principe, zakažu sjednicu na kojoj bi se bez podjele na poziciju i opoziciju posvetili ozbiljnim problemima koje imamo, te dogovorili kratkoročne i dugoročne  mjere u cilju poboljšanja bezbjedonosne situacije“, navodi se u saopštenju Kluba poslanika SDP-a u Skupštini HNK-a.

(NovaSloboda.ba).

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano