26. Maja 2019.

KO SDP HNK-a: Politikanstvo pojedinih nevladinih organizacija sumnjivog legitimiteta ne služi interesima Srba u HNK-u

sdp

Kantonalni odbor SDP BIH HNK ovim putem želi iskazati zadovoljstvo presudom Ustavnog suda FBIH, a vezano za konstitutivnost srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Borba za ravnopravnost i ustavom garantovano pravo naših sugrađana srpske nacionalnosti, a koju SDP BIH vodi godinama i koji je tu borbu prvi i pokrenuo, konačno je dobila pozitivan epilog, stoji u saopštenju KO SDP-a HNK-a.

„S druge strane, žalosno je i anticivilizacijski da se do toga moralo doći sudskim putem, ali to najviše govori o politici i ciljevima onih koji su to odbijali cijelo vrijeme. Sada će morati ispoštovati Odluku Ustavnog suda FBIH i opravdanja više ne može i ne smije biti.

Iz sjednice u sjednicu Skupštine HNK već godinama nastojimo amandmane na Ustav HNK uvrstiti u dnevni red, a takav pritisak je i doveo do ovakve odluke Ustavnog suda FBIH. Već na sljedećoj sjednici Skupštine HNK-a, ponovo ćemo zatražiti uvrštavanje amandmana o konstitutivnosti srpskog naroda na Ustav HNK, a što sada više ne predstavlja čin političke volje nego provođenje odluke Ustavnog suda FBIH. Napominjemo da je neprovođenje te odluke krivično djelo i prema tome ćemo se tako i odnositi.

Ovim putem, osuđujemo i relativizaciju ovog velikog koraka za ravnopravnost srpskog naroda u HNK od strane pojedinih nevladinih organizacija sumnjivog legitimiteta i pitamo se zašto nisu bili tako revnosni u relativizaciji i osudi kada su ovakve inicijative SNSD i HDZ odbijali u Parlamentu BiH, nego su šutili, jer su im politički mentori valjda tako naredili? Zdrav razum i dobra namjera kažu da je napravljen veliki iskorak ka konačnom rješenju ovog važnog pitanja za mnoge naše građane, a relativizacija takvog čina ne predstavlja ništa drugo nego politikantstvo za ko zna čiji interes, ali sasvim sigurno ne za interes Srba u HNK-a“, navodi se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano