26. Maja 2019.

Koalicija „Pod lupom“ predstavila preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH

koalicija

Koalicija „Pod lupom“ predstavila je danas na press konferenciji u Sarajevu svoj Finalni izvještaj o nestranačkom posmatranju Opštih izbora 2014. Izvještaj na 40 strana donosi rezultate nadgledanja sveukupnog ambijenta u BiH prije, tokom i nakon izbora, ali i preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Preporuke Koalicije „Pod lupom“ imaju za svrhu ponuditi određena unapređenja izbornog procesa, a nastale su kao rezultat dugoročnog posmatranja svih segmenata izbornog procesa. S jedne strane, preporuke se tiču izmjena ustavnog okvira kojim se omogućava pasivno biračko pravo za sve građane BiH. U pogledu pravnog okvira, odnosno Izbornog zakona BiH, Koalicija ukazuje na potrebu uvođenja instituta vanrednih izbora, kao i rokova za formiranje izvršne vlasti na svim nivoima.

S druge strane, najveći dio preporuka se odnosi na unapređenje i efikasnost samog izbornog procesa u užem smislu: skraćivanje rokova od dana raspisivanja izbora, pa do objave konačnih rezultata, unapređenje načina imenovanja i obuka članova u lokalnim izbornima komisijama, pravljenje temeljne promjene u načinu imenovanja i obuka članova biračkih odbora, te sprečavanje „trgovine“ mjestima u biračkim odborima.

Neophodno je usvajanje Kodeksa ponašanja tokom izborne kampanje kojim bi se sprječila zloupotreba javnih resursa. Takođe, neophodno je unaprijediti sistem finansijske kontrole političkih stranaka, ne samo u izbornoj godini. Kada je u pitanju sam izborni dan i proces glasanja i brojanja, predložena su određena rješenja koja treba da smanje prostor za eventualne manipulacije i zloupotrebe.

R. K.
(Novasloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano