17. Juna 2019.

Komšić: Ne postoji primjerena kazna za zločine koje je počinio Karadžić

komsic-1

Današnja presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske. Danas, prije svega, moramo biti u mislima sa preživjelima i porodicama žrtava genocida. Nažalost, ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživjeli, ali predstavlja djelomičnu satisfakciju da će za svo zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator, stoji u izjavi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane. Žalosno je da, i nakon 24 godine od završetka rata, imamo one koji ga pokušavaju na različite načine rehabilitovati u očima vlastitih građana, te i dalje nastavljaju propagirati ideologiju mržnje. Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno.

Podsjećam da je i presudom Međunarodnog suda pravde iz Haga još 2007. godine utvrđeno da su institucije Republike Srpske osmislile, organizovale i provele djela genocida i ratnih zločina u BiH. Imajući sve navedeno u vidu, presuda Karadžiću je, istovremeno, i presuda njegovoj ideologiji na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru BiH”, istziče se u izjavi Željka Komšića.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano