17. Juna 2019.

Kongres i Senat SAD upoznati o Dodikovom glorifikovanju ratnih zločinaca

Senator Roger Wicker i kongresmen Alcee Hastings

Udruženja koja okupljaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini uputila su dopis na adresu rukovodstva Helsinškog odbora Kongresa SAD, a vezano za sramotno ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izraženo kroz glorifikovanje ratnih zločinaca i poricanje presuda međunarodnih sudov, navodi se u saopštenju udruženja..

Pismo je, u ime 12 udruženja koja okupljaju žrtve, adresirano na ime predsjedavajućeg Helsinškog odbora – kongresmena Alceeja Hastingsa, te na ime kopredsjedavaućeg ovog odbora senatora Rogera Wickera.

U dopisu se govori o činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal u svojoj presudi Radovanu Karadžiću, te se skreće pažnja na Dodikovu agresivnu kampanju negiranja sudske istine i vrijeđanja osjećanja žrtava i porodica žrtava.

U rezolucijama 134 i 199 koje su usvojili Predstavnički dom i Senat SAD, potvrđena je privrženost SAD istini utvrđenoj presudama Haškog tribunala, te zaštiti prava žrtava.

U obe rezolucije, genocid u Srebrenici opisan je kao jedinstven proces genocida koji je svoj početak imao u aprilu 1992. i koji je finalizovan u julu 1995. godine, masovnim likvidacijama.

„Sa početkom u aprilu 1992. godine, agresija i etničko čišćenje koje su izvršile snage bosanskih Srba, s ciljem zauzimanja kontrole nad teritorijama, doveli su do masivnog priliva Bošnjaka na područje Srebrenice i okoline gdje su tražili utočište, a koje je Savjet bezbjednosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom u rezoluciji 819 od 16. aprila 1993. godine, kaže se u tekstu rezolucije Kongresa i Senata.

Senator Roger Wicker, na koga je naslovljeno pismo žrtava, boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini u julu prošle godine, a u oktobru je imao izlaganje na temu stanja u našoj zemlji, naglasivši da ne može biti komprimisa kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i vladavina prava.

Agresivna  kampanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH protiv presuda međunarodnih institucija upravo je nasrtaj na vladavinu prava, a vrijeđanje osjećanja žrtava i porodica  žrtava grubi je atak na ljudska prava.

Wicker je, u svom zadnjem obraćanju pred Senatom o Bosni i Hercegovini, prije nekoliko mjeseci, podcrtao da Evropa i SAD moraju čvrsto djelovati u Bosni i Hercegovini u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i da trebaju postojati sankcije za one koji to čine.

Udruženja žrtava u potpunosti podržavaju pristup u kome neće biti kompromisa kada su u pitanju elementarne demokratske vrijednosti i nadaju se zaštiti od agresivne kampanje koju provodi Milorad Dodik kao nosilac funkcije najviše izvršne vlasti protiv žrtava kao najugroženijih kategorija građana.

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano