23. Maja 2019.

Konkurs za 6. Šantićev festival djece pjesnika

santicev festival zavrsna vece 1

Povodom obilježavanja godišnjice smrti našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar organizuje šesti Šantićev festival djece pjesnika, koji će se održati početkom februara 2019. godine. Na festivalu mogu učestvovati učenici osnovnih škola iz sljedećih država: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija.

SPKD Prosvjeta poziva škole, nastavnike jezika, voditelje literarnih i recitatorskih sekcija da motivišu svoje učenike za prijavu,a učenike pozivaju da se prijave i pošalju svoje radove na njihovkonkurs. Tema je slobodna.

“Nadamo se da će ovaj konkurs animirati mlade da se odazovu u što većem broju i pokažu svoj dar i ljubav prema pisanju poezije. Sve koji se odluče prijaviti na konkurs treba da obavezuje i ime našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, koji je slavu Mostara pronosio širom svijeta. U tom smislu, svim učesnicima na konkursu želimo puno sreće i dobrodošlicu u magični poetski svijet”, poručuju iz SPKD Prosvjeta.

Na do sada raspisane konkurse na adresu prosvjete stiglo je 4.320 radova iz svih republika bivše Jugoslavije i radovi iz Grčke. Prva mjesta osvajali su mladi pjesnici Sara Georgijev, Marija Pejčić, Hana Trtovac, Lav Lukić, Vojislav Durmanović. Mnogo drugih nagrada otišlo je širom regije. Još veći uspjeh je što su neki učesnici festivala, podstaknuti uspjehom na festivalu, izdali i svoje prve knjige. Tako smo dobili i dvije knjige od Sare Georgijev iz Kumanova, Zvjezdane Gojković iz Podgorice, Lava Lukića iz Beograda, a ovogodišnji pobjednik koji je svojom pjesmom Mostarka oduševio našu publiku Vojislav Durmanović na naslovnicu svoje tek izdate knjige stavlja mostarski simbol Stari most.

Način prijave na konkurs:

Svoje radove (najviše tri) dostaviti do 31.12.2017. godine na adresu:
SPKD Prosvjeta Mostar,
Maršala Tita 178,
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

ili putem e-maila: prosvjetamo@gmail.com

(NovaSloboda.ba)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano