26. Maja 2019.

Krizni sastanak visokih dužnosnika Francuske nakon protesta

EMMANUEL_MACRON_PORTRAIT_OFFICIEL.0

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron trebao bi danas održati sastanak nakon protivvladinih protesta u Parizu, u kojima su povrijeđene 133 osobe, a pričinjena je znatna materijalna šteta.

Macron bi trebao danas sletjeti u Pariz, nakon što je prisustvovao summitu G20 u Argentini, kada bi sastanak trebao održati s francuskim premijerom, ministrom unutrašnjih poslova i visokim dužnosnicima sigurnosnih službi u Predsjedničkoj palati.

Pariške policijske službe javile su da je u subotu tokom sukoba u glavnom gradu uhapšeno 412 osoba, a 378 je još uvijek u pritvoru.

Ukupno su povrijeđene 133 osobe, uključujući 23 pripadnika policijskih snaga, koji su se većinu dana borili protiv učesnika protesta u nekim od najpoznatijih dijelova glavnog grada.

“Ne prihvatam nasilje, nikad. Niti jedan cilj ne opravdava napad na policiju ili pljačkanje, ugrožavanje bezbjednsoti novinara ili prolaznika, kao ni skrnavljenje Trijumfalne kapije”, kazao je Macron na press konferenciji u Buenos Airesu prije nego je poletio za Pariz.

U incidentu u nedelju ujutro, na jugu Francuske u blizini grada Narbonne, zapaljen je štand za autoputu, potvrđeno je za AFP iz pravosudnih institucija.

Isti izvor kazao je da su učesnici protesta blokirali glavni autoput u istočnoj Francuskoj, A6, u blizini grada Lyona u nedelju ujutro.

Glavni grad Francuske jutros je miran, a kako su radnici jutros počeli čistiti nered nastao u protestima nivo uništenja postao je vidljiviji, razbijena stakla u blizini najpoznatijih turističkih destinacija u Parizu i zapaljena auta svjedoče o razmjerama nasilja.

(Fena)

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano