26. Maja 2019.

Lana Pudar i Kerim Sadiković seniorski prvaci BiH u plivanju

U Banja Luci je proteklog vikendaodržano Zimsko državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju, na kome su nastupila su 22 plivačka kluba sa 304 plivača iz cijele Bosne i Hercegovine. Plivalo se u velikom (50 metara) bazenu sa 8 staza i elektornskim mjerenjem vremena.

Tokom tri dana i tri dijela prvenstva, u jutarnjim dijelovima plivale su se kvalifikacije za večernja finala. Organizator ovog prvenstva bio je Plivački savez Bosne i Hercegovine, a tehnički organizator Plivački savez Republike Srpske.

Na prvenstvu učestvovala je i mostarska „Orka“, koja je još jednom dokazala da spada u sami vrh bh. plivanja, te da se u ovom mladom mostarskom kolektivu radi zaista vrlo kvalitetno i studiozno, a što su pokazali i rezultati na ovom prvenstvu. Iako su se Mostarci na ovom prvenstvu planirali predstaviti sa oko četrdesetak plivačica i plivača, nažalost, najviše zbog zdravstvenih razloga, na ovo prvenstvo su otputovala svega 23 plivača. Međutim, to Mostarce nije spriječilo da i ovaj pokažu sve svoje kvalitete, te da još jednom potvrde da je riječ o jednom od najboljih plivačkih klubova u BiH.

„Orku“ su predstavljali: Dino Kljako, Leopold Dankić, Bakir Hadžimahović, Kerim Sadiković, Eman Numić, Dino Jelin, Lana Kaniža, Đani Morić, Una Taslaman, Teodora Stanković, Nika Vrljić, Danis Harmandić, Lana Pudar, Elena Zovko, Elena Jurković, Luna Rozić, Ajla Kulak, Tarik Numić, Ema Repeša, Ana Vrljić, Nola Bilušić, Nejla Ćerimagić i Širin Alihodžić.

Iako se ovo prvenstvo održalo na velikom (50 metara) bazenu, na kome Mostarci nemaju priliku da treniraju, za razliku od svojih kolega iz Sarajeva i Banja Luke, to ih nije spriječilo da postignu neke zaista odlične rezultate. Plivači „Orke“ osvojili su čak 92 pojedinačne i štafetne medalje, od čega 52. zlatne, 22. srebrne i 18 bronzanih medalja. Od 23 plivača iz kluba koji su otišli na ovo prvenstvo, njih 16 je osvojilo bar jednu od medalja, a 16 „Orkinih“ plivača okitilo se titulama državnih prvaka, od čega je petero plivača po prvi put osvojilo titulu državnog prvaka.

Lana Pudar, djevojčica koja ima svega 13 godina, pored svoje kategorije, postala je seniorska prvakinja Bosne i Hercegovine u disciplinama 50 i 100m delfin, a oborila je i dva državna rekorda u kategoriji mlađih juniorki u disciplinama 50 i 100m delfin, od čega se posebno ističe rekord na 100m delfin u vremenu 1:03.65, sa fenomenalna 662 FINA boda.

Kerim Sadiković, dječak koji ima 16 godina, takođe, pored svoje kategorije, postao je seniorski prvak Bosne i Hercegovine u disciplini 100m prsno.
Osvajači medalja na ovm prvenstvu bili su:

 • Lana Pudar: 11 zlatnih i 3 bronzane medalje
 • Elena Zovko:6 zlatnih, 2. srebrne i 1. bronzana medalja
 • Kerim Sadiković:7 zlatnih, 4 srebene i 3 bronzane medalje
 • Teodora Stanković. 5 zlatnih, 4 srebrne i 1. bronzana medalja
 • Nika Vrljić: 3 zlatne, 1. srebrna i 2. bronzane medalje
 • Danis Harmandić: 2. zlatne medalje
 • Leopold Dankić: 1. zlatna i 2. srebrne medalje
 • Bakir Hadžimahović:1. zlatna i 1. srebrena medalja
 • Eman Numić: 2. zlatne, 3 srebrne i 1. bronzanu medalju
 • Dino Jelin: 1. zlatna i 2. srebrne i 1. bronzana medalja
 • Đani Morić: 1. zlatna, 2. srebrne i 1. bronzana medalja
 • Emma Repeša: 3 zlatne, 1. srebrna i 1. bronzana medalja
 • Ana Vrljić: 2. zlatne medalje
 • Nola Bilušić: 2. zlatne i 1. bronzana medalja
 • Nejla Ćerimagić: 3 zlatne medalje
 • Širin Alihodžić: 2. zlatne medalje

Plivačice i plivači mostarske „Orke“ otplivali su neka zaista fenomenalna vremena, isplivavali su norme za nadolazeća reprezentativna takmičenja, a iz kluba su posebno ponosni na izuzetno ponašanje i vrhunsko druženje mladih plivača. Iz kluba upućuju čestitke djeci, trenerima, roditeljima i svima koji su na bilo koji način doprinjeli ovim rezultatima i koji na bilo koji način pomažu rad kluba.

Škola plivanja Kluba vodenih sportova „Orka“ ponovo je, nakon kratke pauze, krenula sa svojim radom u Gradskoj banji na Musali, a sve informacije o upisu u „Orkinu“ školu plivanja možete naći na „Orkinoj“ web stranici www.orkamostar.ba i na zvaničnoj klupskoj facebook stranici.

(NovaSloboda.ba)

 

Podijeli...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone
happy wheels game

Oznake

Povezano